Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yaz i PAUZA


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

31.01.2020. 16:26

Tablete su sve jednake, bez obzira iz kojeg su blistera uzete. Ako zaboravite tabletu nakon odnosa, ne može doći do trudnoće.

kikky9

02.02.2020. 13:55

Hvala Poštovani doktore,
Sto svaki put strpljivo odgovarate na neka logična i naravno, neka nelogična pitanja.
Ali strah i panika nekad preuzmu pa pitamo i ono sto je potpuno jasno.


:/

Htjela bih nešto pitati; s obzirom da mi se nerijetko događalo da popijem tabletu vise; sto npr kad sam jedan dan popila 2 tablete, i bas taj dan imala odnos.. je li sutradan zaštita umanjena ako se popije 1 tableta, ukoliko je partner ejakulirao u mene?

Nikako ne mogu shvatiti taj skok kad se dogodi da zbog viska tablete nastavim s 1, posebno kada je riječ o danu kad imam odnos s partnerom.
Uvijek mi nekako u glavi stoji onaj strah ako sam brljala vise puta pa popila višak tableta, pa jednu pa opet 2 pa jednu.. da bas na dan odnosa i onaj dan poslije trebam 2 popiti.

kikky9

02.02.2020. 13:55

Odnosno; ako na dan odnosa nekim slučajem (iz nekih svojih strahova) popijem dodatnu tbl, a u tjednu prije sam već imala te varijacije da sam pila 2 pa 1 Itd, jel dan poslije odnosa trebam nastaviti s 1 ili s 2? Radi jednakosti zaštite?

Čini li višak tabletu veću zaštitu?
Pogotovo ako je organizam već naviknuo da tak nekad uzmem 2.

Ivo Balenović, dr. med.

02.02.2020. 14:35

Dovoljna je samo jedna tableta na dan. Dvije tablete su nepotreban višak. Ako se nakon dvije tablete nastavi s manjom dozom zaštita nije smanjena. Cilj kontracepcije je blokirati ovulaciju, a to se postiže minimalnim dozama hormona (sadržana u jednoj tableti) i nije potrebno uzimati više od toga.

kikky9

13.02.2020. 11:45

Pozdrav, opet ja.
Zadnjih pet dana sam pila duplo Yaz tablete iz rezervnog blistera, iz neke svoje paranoje da se nije apsorbiralo itd. Da ne dužim. Ostalo mi je još tri tablete roza do kraja pakovanja (petak, subota, nedjelja). od ponedjeljka bih trebala biti na pauzi.
Ako do kraja pakovanja ne budem vise duplala, već pila normalno po jednu dnevno iduća tri dana, jel normalno idem na pauzu od 4 dana? I je li sve u potpunoj zaštiti, čak i ta zadnja tri dana roza tableta pijem jednu tabletu pa onda pauza na kojoj 4 dana pijem bijele placebo tablete.
U mojoj glavi je to ovako nekako “ako sam sad nakon 5 dana duplanja Yaz roza tbl prešla na normalno jednu tri dana pa onda na pauzu, jel mi tijelo to shvaća kao produženje pauze? “
Ne znam jeste me mogli pohvatati u ovoj komplikaciji.
Dakle ak sad zadnja tri dana budem pila po 1 tabletu kako i spada (a prije tog sam 5 dana uzastopce duplala) hoće li mi tijelo shvatiti nekako drugačije? I još idem na pauzu pa da mi ne “uračuna” pijenje jedne tablete dnevne (nakon ovog šoka od 2) kao da sam već ranije na pauzi? Jer sam smanjila dozu.

Ivo Balenović, dr. med.

13.02.2020. 16:50

Poštovana, od sada pa nadalje uzimajte po jednu tabletu svaki dan! Stalno ponavljate isto - uzimate lijekove na svoju ruku i postavljate ista pitanja.

kikky9

13.02.2020. 19:55

Ma da, znam bas sam se našla u vrtlogu istog.
Dakle iduća tri dana do kraja ciklusa jednu tabletu, a ima li to kakvog negativnog Efekta s obzirom da mi slijedi pauza nakon 3 dana? U smislu da se ne bi povezalo na pauzu pa shvatilo da mi je pauza trajala duže od 4 dana jer sam se vratila zadnja tri dana na jednu tbl

kikky9

13.02.2020. 19:55

Oprostite sto se ova tema i sve svelo na to; ali koliko prije uopće nisam brinula o tome, sad nekako s godinama vise brinem. Promijenila sam potpuno smjene (dan-noc) na poslu i napravila sebi totalni burnout.

Ako biste bili ljubazni pa mi odgovorili na ovo posljednje postavljeno, s obzirom na situaciju u kojoj sam proteklih 5 dana pila duplo, ostale su mi jos 3 roza tbl do kraja blistera, smanjuje li se tako zaštita s obzirom da me nakon te tri roza (ako ih pijem isključivo po jednu) idem na pauzu? U tom povezivanju smanjenja doza tablete pa na pauzu od 4 dana?
Treba li paziti na dodatnu zaštitu?

Ivo Balenović, dr. med.

14.02.2020. 12:50

Zaštita nije smanjena i ne treba dodatna kontracepcija.

kikky9

14.02.2020. 20:10

Hvala dr. Balenovicu !
Dakle ova zadnja 3 dana sto sam na rozim tabletama pijem jednu (kao sto je i normalno), i onda da odmah idem na pauzu kao sto je propisano? Bez obzira na skok s vise tableta na jednu, sve dok unosim jednu tabletu dnevno je zaštićeno?
Ne znam kako se izraziti, ali jel mi se pauza produžava ako pijem jednu tbl dnevno ova zadnja tri dana prije bijelih tbl?

Hvala i oprostite onak, skroz mi je neugodno.

Ivo Balenović, dr. med.

15.02.2020. 09:10

Uzimajte po jednu tabletu. Pauza se ne treba produžiti ako ste prije toga uzeli više tableta.

kikky9

15.02.2020. 10:05

Da, nastavila sam već jučer redovno s jednom tabletom, kao i danas i kao sto ću sutra (nedjelja).
Mislim da sam uspjela totalno zbuniti.
Zanima me s obzirom da sam od ponedjeljka na pauzi, jel mi se ovaj skok s vise tableta na 1 računa kao da sam već sad uskočila, ‘tako reci na pauzu??

Da ne bi ispalo da sam produžila pauzu ovih par dana pred pauzu kad uzimam “samo” jednu.

Ili pauza nastupa isključivo kad pijem placebo bijele tablete? Sve dok unosim i jednu (bez obzira na ove viškove prije tog) sam zaštićena.

Ivo Balenović, dr. med.

16.02.2020. 09:15

Jedna tableta nakon njih više se ne računa kao pauza, nego kao aktivna zaštita. I tijekom uzimanja placebo tableta traje zaštita. Zaštita se može smanjiti tek ako se preskoči aktivna tableta.

kikky9

25.02.2020. 17:45

Pozdrav, pišem ovdje kako ne bih otvarala novu temu.
Naime već sam nekoliko dana na novom blisteru Yaza, sve je ok, samo mi se dogodilo da mi se prilikom otvaranja kutije u dijelu u kojem stoje tablete kao odlijepio gornji DiO kartona i ona podloga zaštitna iznutra onak ima kao procjep. Ne znam točno ni kako objasniti, ali sastrane se odiglo onaj dio u kojem stoje tablete pa na neki način ulazi zrak u kutije u tableti. Znam da blesavo zvuci ali tako je. :/
Smanjuje li to nekakvu učinkovitost tableta jer sad kao da nisu hermetički zatvorene? Dakle, stoje one svaka u svom prozorčiću, ali budući da im je podloga onaj celofan i karton oni su se onako odigli pa ulazi bas zrak u prostorcice gdje su tabletice smještene.
Vjerojatno je pakiranje bilo nešto lošije ili ne znam, al ime zanima može li, u slučaju da stoje tako dostupne zraku sto umanjiti njihovu zaštitu i učinkovitost?

Ivo Balenović, dr. med.

25.02.2020. 21:30

Zrak ne može smanjiti učinkovitost tableta.

kikky9

20.03.2020. 21:05

Pozdrav; ako sam danas u petak prvu tabletu iz novog ciklusa (nakon pauze) uzela u 17;30; mogu li sutra u subotu nastaviti s uzimanjem u 8 ujutro, pa onda iduću u nedjelju u 8 ujutro?

kikky9

20.03.2020. 21:05

Točnije, ujutro sam oko 10:30 popila prvu tabletu iz novog blistera, i kroz koji sat sam imala Vrlo jak proljev, i sad u 17:30 popodne sam popila rezervnu tabletu, za slučaj da se nije apsorbiralo. Mogu li sutra nastaviti s jutarnjim terminom i je li zaštita potpuna, s obzirom da je riječ o prvom danu ciklusa?

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2020. 10:45

Možete nastaviti s jutarnjim terminima uzimanja. Zaštita je potpuna.

kikky9

21.03.2020. 22:50

Molila bih Vas za još jedan odgovor:

S obzirom da sam jučer uzela tu dodatnu tabletu popodne oko 17:30 (a prije tog sam prvu popila ujutro oko 10), danas u subotu sam nastavila s jednom ujutro oko 10.
Je li to u redu?
I je li zaštita potpuna s obzirom da sam jučer popila 2 a danas jednu?
I ako je ta druga jučer bila u 17:30 (ta, ajmo reci, nepotrebna), je li u redu ovo da sam danas s jednom nastavila?
Nisam morala danas piti u popodnevnom terminu?

Ivo Balenović, dr. med.

22.03.2020. 15:00

Zaštita je potpuna bez obzira što ste jučer uzeli dvije tablete. Samo nastavite s uobičajenim uzimanjem.