Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HIPERTIREOZA-GUŠA


Autor Poruka

TINA

20.11.2002. 09:41

Imam 30 godina. Unazad dvije godine, dijagnosticirana mi je hipertireoza (T3 i T4 vrlo visoki, TSH nema; Th: Athyrazol 3x3 do 1x1 tbl dnevno). U međuvremenu je nastupila trudnoća i porod koji su protekli u redu (bolest se smirila u potpunosti). U petom mjesecu o.g. dolazi do recidiva u jačem obliku. Uz nekontroliranu hipertireozu, štitnjača je u roku od 6 mjeseci prerasla u gušu težine 100 grama (T3 i T4 visoki, TSH suprimiran; Th: Favistan a 40 mg dnevno). Preporuča mi se operativni zahvat (totalno odstranjenje štitnjače-guše) jer nisam pristala na terapiju radioaktivnim jodom, obzirom da bih željela imati još djece. Stoga je moje pitanje, je li preporučljivo ostati u drugom stanju bez štitnjače? Odnosno, ima li kakvih posljedica za dijete, trudnoća uz nadomjesnu terapiju hormona štitnjače?

Zahvaljujem na odgovoru!

prim.dr.I.Pavlić-Renar, dr.med

19.12.2002. 15:18

Ukoliko se prilikom operativnog zahvata u potpunosti odstrani štitnjača sigurno će biti potrebno uzimati nadomjesnu hormonsku terapiju. Ta terapija, kao što joj samo ime kaže, nadomiješta prirodno lučenje hormona. Ono što bi moglo štetiti budućem djetetu je poremećaj u razini hormona štitnjače, a ne normalne razine hormona, bez obzira jesu li hormoni iz vlastite štitnjače ili iz nadomjesnog liječenja. Sretno.

ana

27.03.2003. 10:47

imam sličan problem kao ti tina. u 19om sam tjednu trudnoće i pod terapijom athyrazola 1/2+0+1/2.ako mi mozes vise reci ako si uzimala lijek za hiperthireozu u trudnoci.
unaprijed hvala,
ana