Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Još o štitnjači


Autor Poruka

Vanja

06.05.2002. 10:54

Imam 28 godina, već nekoliko godina kontroliram štitnjaču, jer mi je dijagnostician imfocitni tireoiditis. Nikad mi nitko nije objasnio što je to točno i do čega to može dovesti? Redovito hodam na kontrole i uvijek sam u nekom iščekivanju. A ne znam čega?
Htjela bi još napomenuti da je majka imala problema sa štitanjačom, i ona hoda na kontrole. Ne znam točno što je s njom bilo, ali mislim da bila na terapijama joda.
I još nešto. 06.03.2001 sam rodila, i to 5 tjedana prerano. Sve je završilo dobro, ali me ipak zanima je li štitnjača mogla imati veze s preuranjenim porodom.

Dr. sc. Ivana Pavlić Renar

04.10.2002. 12:07

Limfocitni tireoiditis je kronična upala štitnjače bez vanjskog uzroka. Tijelo samo "napada" štitnjaču kao da je nešto strano: takav proces se zove autoimuni. Ovo nije rijetka bolest. Proces se ne može prekinuti. Nikakvih naročitih simptoma nema, osim što štitnjača može biti nešto veća. Tijekom godina štitnjača biva sve više oštećena i konačno više ne može lučiti dovoljno hormona. Tada se započinje nadomjesno liječenje davanjem hormona štitnjače u tabletama. Takva nadoknada je doživotna, uz povremene kontrole razine hormona u krvi i prema tome prilagođavanje doze. Nema nikakvih komplikacija. Postoji nasljedna sklonost toj upali - zovemo je autoimuni tireoiditis, pa nije isključeno da je i Vaša majka to imala. Ipak, ako je primala radiojod terapiju to ne bi govorilo za to. Naime radiojod terapija se daje kada je štitnjača previše aktivna (dakle upravo suprotno nego krajnji ishod autoimune limfocitne upale koja se razvija do potpune neaktivnoti štitnjače). I takav poremećaj (hiperaktivnost štitnjače) može biti autoimun, ako tijelo stvara antitijela koja stimuliraju rad štitnjače. U tom slučaju, međutim, nema limfocitne upale kakva je opisana u Vas.
Što se preuranjenog poroda tiče, teško je to povezati s Vašom štitnjačom koja je, po svemu sudeći, još uvijek normalne hormonske aktivnosti. Trebate se povremeno kontrolirati kod endokrinologa kako bi se moglo odrediti treba li i kada započeti nadomještavati hormone štitnjače.