Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kalcij


Autor Poruka

bubica

22.04.2002. 12:39

Baka mi je nekidan imala operaciju stitnjace, odstranili su jos dio zlijezde
jer je bio zahvacen rakom. Sada je doslo do drugog problema: kalcij u krvi. Ja se u to bas ne kuzim, ali doktor je rekao (onako, laicki) da ce zbog toga imati problema sa kalcijem, u stilu da ce joj trnci prolaziti kroz cijelo
tijelo i da to u roku od par minuta moze dovesti do kome pa i smrti. Koliko sam saznala, razina kalcija treba biti min. 2, a ona je imala nesto vise od 1. U bolnici su joj znali dati neku tabletu, ali ne daju za doma. Mene sad zanima moze li se to nekako regulirati? Moze li pomoci ako pije vitamin kalcija ili abc vitamine?

Dr. sc. Ivana Pavlić Renar

04.10.2002. 11:55

Osim što jedan od hormona štitnjače djeluje na ravnotežu kalcija, uz radikalne operacije štitnjače često budu oštećene i male žlijezde uz štitnjaču (paratireoideje) čiji hormon je najodgvornji za ravnotežu kalcija. postoje preparati kalcija koji se mogu uzimati u obliku tableta. Ipak, savjetujem da baka svakako bude pod nadzorom endokrinologa. Poslije operacije treba točno visjeti kakvo je preostalo hormonsko stanje i što i kako treba nadoknađivati.