Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kolesterol u 22.


Autor Poruka

Iva

18.02.2004. 12:00

Poštovani,
Imam 22 godine i povišeni kolesterol. Nemam problema s tjelesnom težinom, naprotiv (175 cm, 59 kg). Mogu reci da u obitelji imamo prilično zdrave prehrambene navike, pa prepostavljam da je visoki kolesterol genetski uvjetovan ( tata i djed takoder imaju). Ovo su vrijednosti iz nalaza:
KOLESTEROL: 5.44
HDL KOLESTEROL: 2.16
LDL KOLESTEROL: 3.11

Po preporuci doktora počela sam piti Vasilip tablete, i paziti jos vise na prehranu. Da li su te tablete stvarno nužne?? ( s obzirom da je "loš" kolesterol u granicama normale) ili bi bilo dovoljno samo paziti na prehranu?? Mogu li vasilip na neki način negativno utjecati?
Hvala!!

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.08.2004. 14:29

Dugotrajna korist uzimanja lijekova protiv kolesterola očituje se smanjenjem krvožilnih bolesti iz kruga ateroskleroze. Osim kolesterola tu postoje i drugi rizični čimbenici (obiteljsko pojavljivanje tih bolesti, debljina, šećerna bolest, visoki tlak, muški spol, pušenje). Ukoliko niste pušač, nemate šećernu bolest i Vaši roditelji i djedovi i bake nisu bolovali od ateroskleroze i imate normalan krvni tlak korist uzimanja ovih lijekova je razmjerno mala jer Vam je i ukupni rizik mali. Tako da u Vas ima razloga inzistirati na zdravoj prehrani i pratiti vrijednosti kolesterola, neko vrijeme i bez lijekova.