Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Re: Policisticni jajnici


Autor Poruka

Mirjana

07.02.2004. 23:31

Od samog pocetka menstrualni ciklus neredovit, pokusano lijecenje sa hormonima (anti-bebi pilulama), nije pomoglo, doslo do poremecaja kompletnih hormona, povisen prolaktin, gojenje i dlakavost.
Takodje nadjeni na ultrazvuku policisticni jajnici. Uz dijetu skinula sam kile, ostala trudna, rodila dijete, ali ni nakon 4 i pol godine jos uvijek ciklus neredovit. Zadnji menzis 30.srpnja 2003. nema ga do danas. Plasim se bilo kakvih hormonalnih terapija, da li je uvjet da smrsam da bi ponovo imala bar neke cikluse od 45 do 60 dana?

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.08.2004. 14:35

Policistični jajnici su vezani uz metabolički sindrom (debljina, povišeni tlak, sklonost šećernoj bolesti) i smetnje plodnosti. Vi očito pravilno liječite svoje stanje: uspjeli ste smršaviti, svakako zadržite dobru naviku umjerenog jela da biste imali težinu pod kontrolom. Redovno kontrolirajte krvni tlak: pojavi li se visok, trebat će ga liječiti. Danas je izbor lijekova velik i ne bi trebao biti problem dobro regulirati tlak.
Što se tiče menstruacijskih ciklusa uz policistične jajnike oni su uglavnom nepravilni, najčešće bez ovulacije (od tuda i smetnje plodnosti). To, međutim, samo po sebi nije neka smetnja općem zdravlju. Ovulacija je važna kada se želi trudnoća. Ukoliko želite još koju trudnoću, javite se u najbliži centar za liječenje smetnji plodnosti. Pogotovo obzirom na to što ste i bez liječenja prv trudnoću uspješno ostvarili i iznijeli sigurno će biti uspjeha.