Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim za pomoć!


Autor Poruka

vlatka

01.11.2001. 21:36

Poštovani,

molim Vas da mi pomognete svojim odgovorom. Moja majka ima u poslijednje tri godine velikih problema s aritmijom srca, tahikardijom i visokim tlakom. Od lijekova stalno uzima:Corderone, Iruzid, Normabel i Lipex. Već nekoliko godina ima problema sa nesanicom , lošim raspoloženjem i znojenjem. Iz tih razloga psihijatar joj je prepisao i Prozac kojeg uzima pet mjeseci.
Prošli tjedan po preporuci interniste napravili smo nalaz hormona štitnjače. Rezultati su: T-3 je 1.10 nmol/l,T-4 je 40.0 nmol/l,TSH je 135.800 miv/l. Nakon toga, internist joj je dao lijek Euthyrox, 1x2, ali nije napisao gramažu lijeka. Doktor opće medicine je po svom nahođenju izdao recept na 100, a apotekar misli da bi trebalo početi s manjom dozom, tj. od 25. Internist je na godišnjem do 15. 11.

Molim Vas, koju bi VI gramažu prepisali prema nalazu?
Što mislite o toj terapiji?
da li bi mama trebala ići u bolnicu na daljnje pretrage i koje?
da li postoji mogućnost da su njezine tegobe (tlak, srce. depresija, nesanica) uzrokovane krivim radom štitnjače?
da li uopće smije piti lijek Euthyrox kada on u nuspojavama ima aritmiju i tahikardiju,a ona već ionako ima problema s tim?

unaprijed Vam se zahvaljujem na Vašim odgovorima koji će nam uvelike razjasniti naše nedoumice i pomoći oko problema.

Uz pozdrave,
Vlatka

Dr Ivana Pavlić Renar

14.11.2001. 16:13

Nalazi ukazuju na manjak hormona štitnjače koji svakako treba nadoknaditi jer su hormoni štitnjače nužni za normalni metabolizam. Euthyrox je preparat kojim se ti hormoni nadoknađuju. Dobro ste primijetili nuzpojave. Međutim, ako se vrlo postupno uvađa ova terapija vjerojatnost nuzpojava je minimalna. Zato se započinje s minimalnom dozom hormona, te postupno povećava.
Ranije tegobe sa srčanim ritmom nisu u vezi sa štitnjačom u Vaše mame.
Internist Vaše mame nije pogiješio, jer kada se ne napiše pojedinačna doza (kako Vi kažete "gramaža"- ovdje se radi o mikrogramima) misli se na najmanju postojeću - to je za Euthyrox 25. Ja bih započela sa samo jednom tabletom od 25 i tek nakon tjedan dana povećala na 2 tbl.(dolazi u obzir i međufaza s 1 i pol tabletom).
Dr Ivana Pavlić-Renar