Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Obnovljivost jetre


Autor Poruka

Goran

06.01.2004. 09:18

Molim Vas jednostavan i razumljiv odgovor na pitanje o obnovljivosti jetre.
Ukoliko iz bilo kojeg razloga (alkohol, lijekovi, neurdna prehrana, bolest ili nešto treće dogodi oštećenje jetre u iznosu od recimo 25%, dali se odgovarajućim tretmanom ona mogu regenerirati na početno stanje od 100%.
Poznato mi je da sa "75%" jetre mogu relativno normalno funkcionirati, no mislim da se večina uključujući i mene zavarava da se to može "popraviti", kada zatreba, "urednim životom".
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.08.2004. 15:25

Zaista se može funkcionirati s nepotpunom jetrom: zato i postoje donacije dijela jetre u nekim specifičnim sitoacijama transplantacije. Što se tiče obnovljivosti, u kroničnim bolestima jetre ona je nedostatna i neadekvatna. Međutim, važno je preostalo zdravo tkivo čuvati daljnjih oštećenja. Zato se ne zavaravate da zdravim životom možete pomoći, makar do sada jetra bila oštećena. Jasno da sve ide do neke granice i ne može se računati da će se popravljati "kada zatreba". Znate li da vam jetra nije zdrava nju treba čuvati sada i odmah i zauvijek!