Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


poremećaj prehrane


Autor Poruka

roberta

04.02.2004. 12:01

Dobar dan!
Otprije godinu dana,a posebno u posljednjih 6 mjeseci,imam problema s prehranom,točnije s vrstom hrane koju uzimam.Naime,kad god osjetim glad,prva pomisao mi je da što prije pojedem kruh,tjesteninu,rižu ili krumpir,a to i činim.Povremeno se natjeram pojesti kakav obrok koji sadrži povrće,voće,ribu,piletinu ili kakvu drugu vrstu mesa,ali te obroke bih stvarno nazvala simboličnima,jer uz njih oko 90% količine obroka svejedno čine ugljikohidrati.Ne moram spominjati da sam dobila na težini oko 10 kg i da sam stvarno zabrinuta.Liječnica me uputila na pretragu krvi,gdje je sve bilo u redu,osim nešto povišenog šećera,oko 7,2.Savjet liječnice je bio da uzimam preparat Natural wealtha - Krom pikolinat,ali s obzirom da zbog moje nepravilne prehrane već koristim multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani istog proizvođača (Ultra ABC plus)koji sadrži dosta veliku količinu kroma,nisam ga koristila.
Najljepše bih Vas molila da mi pomognete,i uputite me što bih prvo trebala učiniti.
Unaprijed hvala

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.08.2004. 14:44

Vaš opis sugerira da se radi o reaktivnih hipoglikemijama (niskim šećerima iza obroka) koje uzrokuju glad, a uzimanje velike količine ugljikohidrata uzorkuje jače lučenje inzulina koje je izgleda nešto usporeno. To je dosta karakteristično za rani razvoj šećerne bolesti tipa 2. Niste naveli koje ste dobi i imate li šećerne bolesti u obitelji. ako niste sasvim mladi i ako imate šećernu bolest u obitelji vjerojatnost da se o tome radi je veća. U svakom slučaju, preporučljivo je učiniti test opterećenja glukozom (OGTT). Već ovaj jedan šećer u krvi koji navodite, ako je uzet natašte, sugerira da bi se moglo raditi o šećernoj bolesti. Da biste regulirali svoju tjelesnu težinu i popravili stanje morate zaista promijeniti prehranu: uzimati izbalansirane obroke s bjelančevinama, minimalno masnoća i složenim ugljikohidratima: crno i integralno brašno, te ne uzimati šećer, slatkiše i velike količine voća najednom, naročito ne kao samostalan (među) obrok.
Što se tiče preparata kroma, ima naznaka da oni mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i time povoljno djelovati u šećernoj bolesti tipa 2 i poremećenoj toleranciji glukoze. Međutim, nema kontroliranih kliničkih ispitivanja koja bi to čvrsto dokazala. U svakom slučaju, temelj svakog liječenja i prevencije šećerne bolesti je pravilna zdrava prehrana i tjelovježba.

roberta

03.08.2004. 12:54

Hvala lijepa na odgovoru,i ispričavam se što sam zaboravila navesti da imam 33 godine i oba roditelja su oboljela od dijabetesa u dobi od oko 45. godine starosti.Poslušat ću vaš savjet pa ćemo vidjeti što će se pokazati!
Lijep pozdrav!