Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policisticni jajnici


Autor Poruka

tereza

14.08.2003. 22:04

Molim Vas da mi poblize objasnite dijagnozu policisticnih jajnika, kako se lijeci, te koje su posljedice za plodnost.Unaprijed zahvaljujem.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

28.01.2004. 06:33

Policistični jajnici imaju na sebi mnogobrojne ciste. Često je naznačen sindrom policističnih jajnika uz to, s poremećajem ravnoteže hormona s posjedičnim nedostatkom ovulacije (sazrijevanja jajne stanice) i zbog toga neplodnosti ukoliko se ne liječi. Može biti udružen i poremećaj metaboličkih parametara vezano na inzulin i rizične faktore razvoja ateroskleroze i šećerne bolesti (poremećaj tolerancije glukoze. visoki krvni tlak, debljina i poremećaj masnoća).
Liječenje je dijeta, tjelovježba i ginekološke intervencije kada se želi trudnoća (lijekovi, ponekad i potpomognuto začeće).
Napominje se da svi elementi sindroma nisu uvijek naznačeni u žene u koje se ultrazvučnim pregledom nađu ciste na jajnicima, pa nije uvijek potrebno liječenje.