Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policisticni jajnici


Autor Poruka

Tena

02.12.2002. 23:34

Zanima me sve o policisticnim jajnicima.Imam 21 god i zanima ma kolika je mogucnost zaceca s takvom dijagnozom?Kako se lijeci i moze li se izlijeciti?Sto to zapravo znaci?Unaprijed hvala.

prim.dr.I.Pavlić-Renar, dr.med

19.12.2002. 15:24

ODGOVOR:
Osobe sa POCS mogu imati smanjenu mogućnost začeća (plodnost) a s druge strane POCS je često udružen s rizikom oboljevanja od ateroskleroze i šećerne bolesti. Smanjena plodnost postaje problem kada žena želi zanijeti, no to se danas u Centrima za poremećaje plodnosti uglavnom može uspješno riješiti. Napominjem da neplodnopst nije nužna u PCOS
Drugi problem – povišen rizik ateroskleroze i šećerne bolesti – je kroničan. Promjena načina života, tj usvajanje zdravih navika: više kretanja i tjelovježbe općenito, zdrava prehrana, .postizanje i održavanje idealne tjelesne težine je najbolji oblik liječenja , odnosno najučinkovitiji način umanjenja tog rizika. time se donekle čak popravlja i plodnost. “Lifestyle modification”, što je engleski naziv ovog očuvanja zdravlja, ili prevencije bolesti, podrazumijeva i dijetni režim prehrane. Za Vas je važno paziti na izbor ugljikohidrata ne uzimati one pročišćene (konzumni šećer, bijelo brašno) nego grube ugljikohidrate i što više dijetnih vlakana (integralno brašno, integralna riža, mahunarke i sl.).

Naiva

02.01.2003. 23:39

Debela sam otkako znam za sebe. Na slikama se vidi da sam naglo pocela da se gojim oko 10 godine (iako sam vec bila bucmasta) i od tada do dan danas (a sada imam 29 godina) sam debela osoba. Prvu menstruaciju sam dobila sa 13 godina, a sledeca je usledila posle 3 meseca, a nakon toga posle 5 ili 6 meseci. Lokalni ginekolog me je "ljecila" prepisavsi mi Cikloproginovu (u 14 godini!) i sredila me za co zivot. Od tada sam i maljava po bradi, nausnicama, grudima... koza lica je masna i dan danas.
Nekoliko puta sam uspesno uspevala da skinem kilazu na 70 ili 80 kg (na visinu od 175), i tada su mi menstruacije bile redovne, s tim sto je ciklus trajao 6 dana, na svakih 40 dana). Na ultazvuku jajnika se videlo da imam policisticne jajnike i bila sam upozorena da preterana tezina moze da me dovede do steriliteta. Sada sam udata zena, sa 6 godina iza sebe u vezi. Zelimo dete uzasno, ali nam, pogadjate, ne ide.
Moje pitanje je: (sem skidanja kilaze) sta mi predlazete da uradim, da proverim da li sam sposobna da ostanem u drugom stanju. Hvala unapred.