Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Štitnjaća


Autor Poruka

Gabrijela

28.11.2002. 12:59

Imam 29 godina.U lipnju sam imala laparaskopsku operaciju cista na jajnicima, lateralno.Nalazi poslije operacije su uredni,ali nakon pet mjeseci, menstrualni ciklus je opet neredovit.Uzimala sam Cyclo-progynovu, pa sam dobila menstruaciju.
U naslovu sam navela štitnjaču ,jer sam morala obaviti hormonalne pretrage.Svi nalazi su uredni, hormoni štitnjače također, ali je ultrazvučno ustanovljeno da je desni režanj povećan.
Što mislite o tome? Trebam li raditi daljnje pretrage?
Željela bih još jedno dijete,imam jedno od 7 godina.
Interesira me da li je krvarenje uzrokovano Cyclo-progynovom, normalni menstruacijski ciklus sa ovulacijom?
Unaprijed vam zahvaljujem.

prim.dr.I.Pavlić-Renar, dr.med

19.12.2002. 15:22

Nakon ovulacije jajnik počinje pojačano lučiti progesteron, hormon pod čilim utjecajem sluznica maternice zrije i priprema se za prihvat eventualno oplođene jajne stanice. Nakon 15ak dana, nije li bilo oplodne, žuto tijelo koje je lučilo progesteron , propada i taj nagli pad razine hormona u krvi uzrokuje da se sluznica odljušti što se manifestira krvarenjem (menstruacijom). Ako ovulacije nema, nema ni tog viška progestrona, pa nema redovnog krvarenja i kasnijeg obnavljanja sluznice maternice. Stoga se i daju preparati progesteronskog djelovanja (kao Cyclo Prognova). Vi očito trebate liječenje kojim će se stimulirati ovulacija.
Što se šttnjače tiče, ako ona dobro radi a režanj koji je veći nije tako velik da predstavlja estetski problem, ne treba je dirati.

Biljana

25.12.2002. 20:52

Imam cestu tahikardiju u mirovanju,lupanje srca,takodje u mirovanju,krvni pritisak mi varira od 90/60 do 130/80.Pored toga imam i hronicmu opstipaciju,krte nokte i suvu kosu.Imam 19 god.Molim Vas da mi kazete da li postoji mogucnost da se radi o hipo ili o hipertirozi.Napominjem da je EHO srca normalan,kao i EKG.