Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problemi sa Stitnom zlijezdom, sta da radim?


Autor Poruka

Lana

07.01.2004. 20:10

Dobila sam nedavno nalaze od doktorice da mi stitna zljezda nije u redu, kaze normala je negdje izmedju 0-4 a meni je oko 5, malo preko granice. Isla sam na ultrazvuk i rekli su da zlijezda izglda u redu, sve normalno. Doktorica mi je prepisala lijekove da pijem Synthroid 0.05 mg. i rekla da bi se trebalo sve normalizovati 5-6 nedelja ali da cu lijekove morati da pijem do kraja zivota sad((( sto mi se ni malo ne svidja. (Imam 30god, jos nemam djece)

Sta da radim, ja planiram da ostavim sve kako jeste pa da vidimo sta ce da bude. Planiram da uskoro zatrudnim pa se nadam da bi trudnoca mogla sve to da normalizuje.

Sta mi predlazete...nisam pametna...ne zelim da se kljukam lijekovima...sta da radim???? I koliko je opasno ako nista ne preduzmeme. Samo da napomenem, nemam nikakve simptome osim sto mi se nesvjesti vec zadnja 4 mjeseca.

Hvala unaprijed!

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.08.2004. 15:16

Treba izmjeriti razinu hormona štitnjače u krvi. Nije baš jasno što su brojevi koje navodite. Sintroid je preparat hormona štitnjače, po tome bi značilo da je lučnje hormona štitnjače bilo premalo. U tom slučaju zaista taj ili sličan preparat treba uzimati doživotno ali to nije ništa strašno: to nije lijek u smislu liječenja, nego nadomještanje prirodnog hormona.
Predlažem Vam da se obratite za detaljnji razgovor najblićžem endokrinologu.