Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


štitnjača


Autor Poruka

danijela

24.01.2002. 20:05

Poštovana,dr.sc.Ivana Pavlić Renar!
Iako nisam imala nikakvih simptoma u trudnoći sam primjetila povećanu štitnjaču te nakon Endokrin. pregleda dijagnosticirana mi je Struma nodosa gl. thyroideae grad.IITSH 0,48 T4 131,8 T3 2,6 FT4 12,1 FT3 6,9 , UZV:Inhomogena,izoehogena štitnjača sa čvorom 1. režanj ispunjen septiranim cističnim čvorom 25x20x37 mm.Punkcija big-smileesno:nešto periferne krvi,nakupina tireocita i po koja krpica koloida. Lijevosaddio koji je povećan)nešto periferne krvi,nakup. tireocita,dosta difuznog koloida,fagocita štitnjače i nešto eritrofaga.Dg: mješana struma,bez terapije,kontrola.Do sada nisam teže bolovala imam 26 god,pušač sam i do sada nisam imala nikakvih simptoma poremećaja rada štitnjače.Po porodu ponovno mi se povećao lijevi režanj i primjetila sam da se nakon uzrujavanja ponovno poveća,a uz to imam nesanicu,vrtoglavice,znojenje u valovima,osjećam neki nemir i nervozu i povremeno lupanje srca.Na kontroli još nisam bila i zanima me što znači "mješana struma"i kako se liječi i dali cistična tvorevina ukazuje na tumor štitnjače

Dr sc Ivana Pavlić Renar

25.01.2002. 23:24

Procjenjuje se da 4-5% ljudi ima čvorove u štitnjači. Štitnjača se često poveća upravo u trudnoći. Tumori štitnjače su relativno rijetki: nađe ih se u 4,8% žlijezdi s višestrukim čvorovima (nodulima) i do 20% onih u kojih je samo jedan veći čvor. U cističnim čvorovima se najrijeđe nađe tumor (7%), nešto češće u miješanim i najčešće (oko 20%) u solidnim -tvrdim. Punkcijom čvora se dobiju stanice za analizu pa se time i traži mogući tumor.
Niste priložili normale laboratorija gdje su pretrage učinjene, po nalazima izgleda da je lučenje hormona štitnjače normalno. Stoga bismo simptome koje navodite teško pripisali hipertireozi. Citološki nalaz je uobičajen za miješanu strumu. U obzir dolazi davanje hormona štitnjače čime se koči lučenje hormona hipofize koji stimulira štitnjaču pa to može rezultirati smanjenjem žlijezde (ovo je, doduše, rijetko učinkovito, ali je jedini ne-kirurški pokušaj smanjenja strume). Ako je struma velika, pa je estetska smetnja ili pritišće okolne strukture može se riješiti operacijom. Međutim, ako je mala, nema znakova za tumor (što je u Vas slučaj) i nema poremećaja rada štitnjače ne treba nikakvo liječenje nego praćenja da se na vrijeme uoči eventualna promjena rasta ili pojačana hormonska aktivnost.

Danijela

26.01.2002. 00:22

Hvala na opširnom odgovoru koji je takodjer i utješan u neku ruku.Ono što me plaši je to što je čvor vidno veći nego ranije i mijenja veličinu s obzirom na moje psihičko stanje,a ponekad je toliko velik da osijećam kako me pritišće na larinx i otežava gutanje sline a kamoli hrane pa me zanima dali bih se trebala i ranije javiti na kontrolu nego što je preporučeno?Inače lab. nalazi su svi bili u granicama normale i nisu upućivali na poremećaj hormona štitnjače ,a ja tada nisam ni imala ikakvih simptoma.Endokrinologu sam upućena samo zbog vidnog povećanja na vratu.Unaprijed zahvalna.