Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trigliceridi


Autor Poruka

Maja

06.11.2002. 21:47

Imam 32 godine . Krvni nalaz pokazuje razinu triglicerida 2.1 . Da li bih se trebala pridržavati neke dijete ili koristiti neki lijek da se to smanji . Ponekad osjetim lagani pritisak u glavi s laganom vrtoglavicom , da li je tome uzrok ova razina triglicerida , te da li trebam učiniti još kakve dodatne nalaze ? Unaprijed hvala !

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 09:18

Vrijednosti triglicerida koje navodite jesu povišene ali ne jako. Za početak trebali biste se pridržavati dijete koja podrazumijeva smanjene količine ugljikohidrata – krumpira, tijesta, kruha, riže, slatkog. Zbog ostalih masnoća treba izbjegavati masnu hranu (mliječne proizvode s više od 1,5% mlječne masti, masno meso, kožicu s peradi, iznutrice). Za iscrpniji odgovor bilo bi dobro da znamo i ostale vrijednosti masnoća te također da li bolujete od neke druge bolesti. Napominjem da treba postići i oržavati idealnu tjelesnu težinu i provoditi tjelovježbu.
Nakon 6 mjeseci kontrolirati nalaze masnoća te ukoliko vrijednosti budu normalne ili tek blago povišene nastaviti istim režimom. Ako postoje neke druge bolesti koje ugrožavaju krvožilni sustav (angina pektoris, dijabetes) a razine masnoća unatoč više od tri mjeseca dijete nisu dobre, treba dodati lijekove.

damir

16.01.2003. 22:25

Rezultat triglicerida mi je:14.37 mmol/l.Molim vaše stručno mišljenje i savijet.Molim vas da mi odgovorite.Unaprijed se zahvaljujem!