Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bol u prsima i povremena tahikardija


Autor Poruka

saraa19

17.06.2010. 10:05

Poštovanje! Imam 20 godina. Unazad godinu dana osjećam povremeno bol u prsima. Bol se uglavnom ne javlja na istom mjestu, ona"šeta" često po cijeloj lijevoj strani prsa. Često mi ide do ispod pazuha (nekada i počne na tom mjestu) pa se širi ispod do ravnine želudca pa me boli cijela lijeva strana ispod dojke. Također se javlja i od područja lijevog ramena pa sve do prsne kosti. Kada zaboli oko srca, uglavnom je to osjećaj kao da me netko bocnio iglom, nekada i zapeče. Bol traje do 10ak sekundi.Bol se nikada ne javlja u pokretu, nego se javlja u mirovanju (najčešće u nekom poluležećem položaju okrenuta na lijevu stranu i na lijevi lakat i u sjedećem položaju). Puno hodam i to dosta brzo, nikada se u tim situacijama nije javila bol. Normalno se mogu popeti uz stepenice, naravno, malo se uzlupa srce, no ništa strašno. Isto tako ponekad mi se javljaju i tahikardije. Rađen mi je EKG kada je bila tahikardija oko 138 otkucaja (bila je jedna neugodna situacija na putu tamo i dosta sam se uplašila). Nalaz nije pokazao druge abnormalnosti osim tahikardije, nije bilo aritmija kako piše na nalazu, ritam ujednačen. To sam bila u ambulantnoj hitnoj, a kako je ona u istoj zgradi gdje je i bolnička, doktorica me je poslala još i kod njih na hitnu, sumnjajući na štitnjaču. Po njezinim riječima, nema brige oko srca. U bolničkoj hitnoj su mi mjerili tlak koji je bio 120/80, puls se snizio na 110. Bio je dežuran internista koji me preslušao i pogledao je nalaz EKG*a i rekao je da srce kuca ujednačeno i snažno. Dao mi je Normabel. Otkucaji su pali na 100. Drugi dan sam bila kod svoje doktorice. Preslušala me i opet je rekla da ne čuje nikakve šumove, da je sve uredno. Poslala me vaditi hormone štitnjače. Nalaz je bio uredan. Nakon toga me poslala na UZV štitnjače. Nalaz uredan. Ona smatra da daljnja obrada nije potrebna. Rekla je da jedno vrijeme probam mjeriti tlak pa ću odmah vidjeti i broj otkucaja. Tlak je uglavnom između 90/60 i 110/70. Kada osjetim ubrzani rad, tlakomjer ne prikaže nikada više od 90 otkucaja, što i nije strašno... Često imam dojam da se srce uzlupa nakon što se dignem iz sjedećeg položaja, taj osjećaj imam oko 20-30 sekundi i onda prestane, također mi se tada i blago zavrti i poneka zacrni pred očima. Inače, imam gastritis, imala sam upalu jednjaka prije 4 mjeseca, česte žgaravice su još uvijek prisutne. Također unazad 8 mjeseci imam problema sa upalama centra za ravnotežu, sa vrtoglavicama i sa neuralgijama. Pijem Xyzal za alergije ujutro, Betaserc za vrtoglavicu ujutro, Singulair za alergiju navečer i 4 mjeseca sam pila još i Betaserc navečer, prije 10ak dana sam prešla na 1 na dan. Također uzimam i B vitamin zbog neuralgija neka 4 mjeseca i magnezij. Može li se tahikardija javljati zbog kombinacije tih lijekova? Smatrate li Vi da bi trebala obaviti još neke pretrage? Imam li razloga za brigu? Unaprijed Vam se zahvaljujem. Srdačan pozdrav!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

27.06.2010. 21:10

Podaci koje ste naveli su dobri i detaljni.

S velikom sigurnošću mogu reći da prema onom što navodite nema posebnog razloga za brigu; radi se o vegetativnim varijacijama tlaka i pulsa (na što utječe dio živčanog sustava koji nije pod kontrolom naše volje), s time da zaista lijekovi koje uzimate mogu dijelom biti odgovorni za navedeno; možda se može još napraviti ultrazvuk srca, koji će vjerojatno biti uredan i s time u ovom času ta priča završava.

Robert Bernat

koki55

24.08.2010. 13:00

Postovanje! Imam 23 godina i zbog nepaznje dobio sam tahikardiju srca od pregoleme Količine energetsko pice koe sam pomeshao sa alkohola! Tek kad sam ustao ujutru nishta mi nije bilo tek posle nekoliko sati poceo sam da se tresem, imao sam trnenje na ruke tako i noge, nisam mogao a pravilno disati gusio sam se a isto tako i vrtoglavicu! Pozvali su mi hitnu pomoč i nakon nekoliko minuta sam bio smiren! Nisam imao pritisak osvin brz rad srca! Napravio sam EKG i rekli su mi da je sve uredu ali bio sam preplashen i otisao sam i na Ultra Zvuk! Rekli su mi da imam sportsko srce i da je sve uredu ali ipak imam strah da neshto nije uredu zashto cjelo vreme osekam mal bol od levoj strani i trne mi leva ruka i! Isto tako i patim od ankciozni poremečaj!!!!!!!!! Sad može li mi da neko savet jer imam potrebe od brigeili ne i da preduzimam jos neke konkretne merke ili to je samo od tu depresiju koja e ostala u mene?hvala!! Izvinjavam se za greske u tekstu jer ni sam iz Hrvatske nego od Makdonije! Pozdrav!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

19.09.2010. 11:55

Prema Vašim navodima, Vi ste vrlo vjerojatno imali kratkotrajnu prolaznu aritmiju koja je nastala zbog prilično jasnog uzroka (alkohol + stimulans). Za Vaše umirenje, možete napraviti UZV srca i Holter EKG-a, ali najvjerojatnije nema razloga za veliku zabrinutost.

micojla

27.12.2010. 22:11

Postovani,

prije nekog vremena osjetila sam jak bol na lijevoj strani grudi, koji je trajao oko pola sata i prestao bez uzimanja lijekova. Bol se javljala par puta i prije toga, ali na par sekundi do minut.
Otisla sam na kardioloski pregled.

Objektivno vidjenje doktora: u miru eupnoicna, acijanoticna, svijesna, pokretna. Na plucima urednog disajnog suma bez patoloskih zvucnih fenomena. Akcija srca ritmicna, fr od 80 u minuti uz jasne tonove i bez patoloskih sumova. RR 130/70 na desnoj i 120/75 na lijevoj ruci. Abdomen mekan i ne osjetljiv. Hepar se ne palpira. Na extremitetima nema edema.

EKG: ritam sinusni, fr od 80 u min., PQ 0,10 do 0,12 sec, normogram, dublji S do V4.

Preporucen je test opterecenja, slijedi nalaz...

EKG u miru - ritam sinusni, fr 96 u min., PQ do 0,16 sec., diskretno bifazan T u D2 D3 AVF te V6.

Opterecena vecim naporom. Vjezba trajala 10 min po Bruceu i prekinuta je zbog opsteg zamora. Nije bilo bolova u grudima. U toku testa bez poremecaja ritma.
Neposredno nakon testa porast amplituda P valova uz lako produbljivanje S zubaca nad porekordijem, ali bez promjena na ST i T valu.
Poslije 2 min. i dalje nesto vece amplitude P valova uz i dalje visocije amplitude T valova.
Nakon 4 min., te 6 min. kasnije, PQ 0,18 sec, bez znakova kasnih ishemicnih promjena. Fr nakon 6 min odmora ostaje 110 u min.
Na napor reagovala normotenzivno. RR nakon testa 150/80.

Test ukazuje na lako smanjenu toleranciju na napor pri opterecenju od 10 min po Bruceu bez znakova ishemije uz lako opterecenje u plucnoj cirkulaciji. Normotenzivna na napor. Fr u miru, kao i ona nakon 6 min. odmora ukazuju na hiperkinetski odgovor.

Dg Syndroma hyperkineticum

TH Presolol tabl 50 mg uvecer

Molim Vase misljenje o navedenom. Postoji li sansa da se stanje poboljsa na neki drugi nacin, da bi se izbjegle tablete?

Doktor se slozio sa mojim misljenjem, da je to stanje uzrokovano stresom.
Da navedem, nisam pusac, imam 30 godina, moja majka je hipertonicar i operisala je karcinom debelog crijeva.

Hvala unaprijed i srdacan pozdrav...

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

22.01.2011. 13:20

Uz ogradu da imam Vaše (mada opsežne) navode,a ne izravni pregled, mogu reći da mi se ne čini ništa opasno; nisam siguran da Vam trebaju uopće lijekovi, vjerojatno možete proći bez toga.

micojla

28.01.2011. 18:30

Hvala na odgovoru.

Ne koristim lijekove, uvela sam promjene u nacin ishrane i zivota, u smislu fizicke aktivnosti.
Vec se osjecan bolje. happy

Srdacan pozdrav....

sandra777

22.03.2011. 11:50

Poštovanje,

Ovako od jučer navečer imam bol u prsima. Najviše me boli ako moram hodat, ali čim se sjednem i čim se smirim, bol se ublaži. Ne mogu niti duboko udahnut od boli. Cijelo vrijeme mi trne lijeva ruka. Da napomenem da sam jučer i prekjučer povraćala stalno, pa da li je moguće da je to od naprezanja ili je u pitanju nešto drugo?

Hvala

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

29.03.2011. 22:05

Teško je reći. Ne znam Vašu dob, anamnezu itd. Ne mogu Vam ovim putem odgovoriti, u ovom slučaju komunikacija na forumu ne može zamijeniti pregled liječnika, pa Vam to preporučam.

juksi

11.04.2011. 16:50

Poštovani,

imam 19 godina i dijagnosticirana mi je aritmija sportskog srca. znima me zasto je to dolso tako iznenada jer da prije godinu dana nisam imao nikakve poremecaje ni napadaje? od kad je krenulo s tim sitnim preskakivanjima samo se pogorsava i sve cesce imam taj napadaj ( rijec napadaj je malo pre ostra) koji traje sve duze. nedavno mi je bilo najgore iskustvo trajalo je oko 10 ak sekunda i imao sam osjecaj mi srce struze od prsa (neznam opisati taj osjecaj) al stvarno je neugodno. zanima me dal se trebaj bojati i koliko je opasno imati aritmiju, jer citao sam neke clanke koji govore o sportkom srcu i aritmiji ali opisi tih preskakivanja nisu slicni mojim dolzivljajima. hranim se koliko toliko zdravo, treniram redovito, ne pusim, pijem rijetko kada i zato mi nije jasno zasto se ta preskakivanja javljaju sve cesce i zasto su sve neugodnija. Hvala

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

17.04.2011. 12:20

Ukoliko imate navedene tegobe i ukoliko je spomenuta malo ćudna dijagnoza "aritmije sportskog srca", trebali biste napraviti pošteni kardiološki pregled, koji uključuje EKG, Holter EKG-a i utrazvuk srca.

smeli

10.05.2011. 15:55


Eho naod:
Uredne dimenzije leve komore sa urednom levokomornom sistolnom funkcijom EF=65%.
Kinetika uredna bez segmentnih ispada.
MV fibrozno promenjeni mitralni kuspisi registrira se MR++.
AV sa ateroskleroticnih promena i AR++.
TV so TR+/++ , PV uredna, ne se registrira PAH.
Perikard bez izliv.
Dijagnoza: Angina pectoris. Hypertensio art.
Terapija: Aspirin, Enap, Diazepam, Verapamil
Mami je 71 godina. Ljekar kaze uzimaj terapiju, kontrole na mjesec dana, uzivaj u starosti, nemoj nista fizicki teze raditi i toliko.
Molim Vas, jesu li rezultati bas za "uzivat u starosti", sta znace ove kratice i plusevi (MR++, TR+/++,volio bih znati sta je to), jel ima potrebe za dopunske pretrage.... Mama je cjelog zivota imala nizak pritisak 110/70, a od pred 10-tak godina pije taj Varapamil i Aspirin.
Inace povod za pretrage je bio napad sa kratkotrajnim bolom u grudima, kratkotrajnom ukocenost vilice, prepotavanje i nagli nagon za povracanjem, povracanjem 2-3 puta u razmaku od 15 minuta,visokim tlakom 170/110 i totalna izgubljenost (nije mogla stajati).... Pozz.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

23.06.2011. 13:00

Prema Vašim navodima, moguće je da postoji potreba za dodatnim pretragama uključujući i kateterizaciju srca s koronarografijom; gospođa bi se trebala javiti na pregled pravom kardiologu.

tin@13

28.07.2011. 00:50

Poštovani! imam 22 god, i u dobi od 14 god sam primjetila preskakivanje srca. tada su mi napravili ekg, uzv srca i nosila sam holter jedan dan.kardiolog je rekao kako je sve u redu i da su ta preskakivanja normalna, jer mi nisu cesta i dao objasnjenje kako neki ljudi to jednostavno "osjete". od tada mi se rijetko kada dogodi da mi srce preskače jer sam se smirila i prihvatila to kao normalu. to je i genetski (mama, baka). prije 2 tjedna sam pocela piti kontracepcijske pilule qlaira zbog obilnih i bolnih menstracija ali nakon par dana sam osjetila bolove u prsima. savjetovala sam se sa svojom ginekologinjom i rekla je da prestanem piti 10 dana da se vidi da li je to zbog pilula ili neki drugi razlog. iskreno sam bila uplasena pa sam otisla svom ljecniku opce prakse gdje me je poslusao i napravio ekg i rekao da je sve u redu. međutim meni ta bol jos uvijek ne prolazi, sada se zadrzava na lijevoj strani prsa i zna me probadat u visini srca na leđima. ne traje dugo, ali ipak sam zabrinuta.za to vrijeme dogodilo se 2 puta da mi je srce preskocilo. da li moram na jos neke pretrage? bol mi se događa i pri odmaranju.nikad nisam imala takvih problema.molim vas za savjet jer mi je dugo cekat 10 dana kad moram kod ginekologa radi daljnjih pretraga koje mi nije rekla u razgovoru.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

06.10.2011. 00:25

Kod Vas bi imalo smisla napraviti osnovnu kardiološku obradu (ultrazvuk srca, Holter ekg-a) s ciljem isključenja ozbiljne bolesti srca.

sem

26.12.2011. 20:30

Poštovani dr.

-Arterijska hipertenzija
-Hipotireoza pod terapijom - hormoni štitnjače u granicama
-God 68, tt 90kg, tv 177 cm
-RR 200/100 mmhg
-EKG - semihorizontalna el. os, SR, 59/min, b. o. ST-T segmenta
-EHOKARDIOGRAFIJA - blaža koncentrična hipertrofija lijevog ventrikula
-TEST OPTEREĆENJA PO BRUCEU - test koronarne arterije opisan kao negativan
- neregulirana arterijska hipertenzija
-NALAZI - blaže povišene vrijednosti uree i kreatinina
- cd arterija bubrega: povišen otpor

-TERAPIJA: Letrox 50 mcgr./dan
Atenolol 25 mg
Ravel 1,5 mg
Physiotens 0,4 mg

Godinu dana visok tlak koji se uz lijekove ne može regulirati. Gotovo stalna neugoda u prsima uz stezanje i pritisak. Uveče nakon Physiotensa tlak naglo padne, da bi se već nakon par sati naglo digao, i probudio me uz jako lupanje srca koje potraje do jutra.

Iz terapije, zbog nepodnošenja, isključen: Co- Diovan 320/12,5 mg, Lorista plus, Norprexanil, Tritace (bol u prsima), Lacipil (Lupanje srca).

Molila bi vas vaše osobno mišljenje i zahvaljujem se unaprijed na odgovoru.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

11.02.2012. 11:35

Pretpostavljam da ste prethodno dijagnostički obrađeni, tj. da je isključena tzv. sekundarna hipertenzija.

Trebalo bi detaljno vidjeti koje ste sve terapijske sheme do sada iskušali, uključujući i titraciju do maksimalnih doza pojedinih lijekova. Načelno, po ovome što ste naveli, mogli biste biti i kandidat za postupak tzv. renalne denervacije. O tome se trebate posavjetovati u prvom redu s liječnikom koji vodi vašu antihipertenzivnu terapiju.

inesvk

14.02.2012. 10:40

Poštovanje ,

Imam 17 godina.I od prije 1 mjesec možda i malo više.Osjećam bol u prsima (Desna strana).Bolno je jako.Osjećam tu bol svaku večer.I traje oko 2 do 3 minute.Kad me zaboli jednostavno ne mogu se pomaknuti.Pomaknem se malo osjećam još goru bol.

Željela bih znati o čemu se radi.Zato vas molim da mi odgovorite.

Veliki pozdrav.

ina1984

28.02.2012. 21:30

Poštovani,

prije 10-ak dana počela sam osjećati pritisak u plućima/prsištu i bol, koji je tup, ali je izraženija nekakva ''težina'' preko cijelog prsišta i na trenutke kao neko peckanje. Pojavljuje mi se i probadanje u leđima u visini prsa i tada imam osjećaj kao da mi netko steže pluća i to me tjera na kašalj. Unazad par mjeseci imam konstantan produktivan kašalj.
Kao mala sam hospitalizirana zbog tahikadije, koju su liječnici tada bili pripisali stresu (ratno doba). Istovremeno sa ovim čudnim pritiskom u prsištu pojavljuje mi se ubrzan rad srca (obično oko 90 o/m) i povremeno osjetim preskakanja srca. Uglavnom, čudno mi je to što se puls promijeni u kratkom roku, pr. dok duboko udahnem srce odmah ubrza rad. Mjerila sam, iako sam svjesna da to nije pouzdano. Ovo se obično javi u mirovanju, kada ne obavljam nikakav fizički posao.
Inace sam osjetljiva osoba i donedavna sam imala zahtjevan i stresan posao.

Nadam se da cete mi odgovoriti da li ima osnove da se uputim kardiologu i obavim neke osnovne pretrage.

Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

28.02.2012. 21:35

Opis smetnji nije tipičan za neki srčani problem. Ako ste jako zabrinuti, posavjetujte se u prvom redu s vašim liječnikom obiteljske medicine.