Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


foramen ovale apertus i odstupanje na EGG-u


Autor Poruka

nebdanica

19.10.2011. 22:30

Poštovani,

Moje dijete, staro 15 mj ima dg foramen ovale apertus. Radili smo već 2 puta 2D uzv: segm.građa srca uredna, utok pl. i sist vena uredan, atriji norm.vel. i oblika, ventr. normalne veličine, zalisci: uredne anatomije i oblika, laka TI insuf., IAS: u centr. dijelu otvoreni f.ovale s L-D šantom, IVS: održanog kontinuiteta, aorta: uredna, lijevi luk, a.pulm. uredna, koron.art: obje uredne, kontraktilnost u 2D normalna, perikard uredan bez izljeva, FS N 28-38 %, EF N veći od 50%, Dopler ao asc 1,6 m/s, AP 1,4 m/s.

Nalaz EKG-a: sinus ritam 117, normalna el os, PQ 0,11, QT 0,30, QTC 0,42, parcijalni blok desne grane, RsR obrazac.

Dr nam je rekla da se za sada samo kontroliramo, da se vidi odstupanje na EKG-u, da se čuje šum (prekordij miran, bez strujanja,akcija ritmična, tonovi jasni, glasni, u 2 3. i.c.p. lijevo parasternalno čujan sist.šum I-II/IV bez propagacije), ali da se na uzv-u ne vidi ništa loše. Dijete nema nikakvih simptoma.

Mene muče dvije stvari pa Vas molim da mi odgovorite:

1. do kada postoji mogućnost da se FO zatvori i da li uopće postoji?
2. Koje je značenje ovog odstupanja na EKG-u i da li ima veze s FOA?

Unaprijed zahvaljujem.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

11.02.2012. 11:40

Izgledi da se PFO/ASD u toj dobi zatvori su vrlo mali. EKG ima veze s nalazom UZV srca, jer pokazuje blok desne grane, što se često viđa kod defekata atrijskog septuma. Trebate dobrog pedijatra da prati dijete i možda će taj, inače dosta česti, defekt ostati takav bez potrebe za intervencijom, a možda će s vremenom trebati razmisliti o njegovom zatvaranju (postoje i kateterske tehnike za taj postupak, čime se može izbjeći operacija).

Prava adresa za ova pitanja je Pedijatrija KBC Rijeka ili KCB Zagreb.