Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kolesterol


Autor Poruka

di2011

26.12.2011. 20:25

Poštovani,

Molim Vas za stručno mišljenje u vezi situacije u kojoj se nalazi moj otac (44 godine, visok 184 cm, težina 86 kg). Naime, zbog problema sa kukom, fizijatar mu je savjetovao vježbanje u teretani, tako da on već 4 godine, najmanje 3 puta tjedno vježba i pije proteine. Nalaz krvi pokazuje da mu je povišen kolesterol (povišeni su i ''dobar'' i ''loš'' kolesterol, a ukupan je 7,4). Sve ostale vrijednosti su uredu. Umjereno zdravo se hrani, ali nakon 2 mjeseca, nalaz kolesterola je bio isti. Doktrica mu je propisala Medistatin lijekove, jednom dnevno.

Zanima ga, postoji li mogućnost da konzumiranje proteina utječe na kolesterol u krvi.

Što biste mu Vi savjetovali kao oblik liječenja, s obzirom na visnu kolesterola – strogu dijetu ili tablete?

Unaprijed hvala.

di2011

26.12.2011. 23:45

Možda da nadodam - ne konzumira alkohol i nije pušač u zadnjih 5 godina

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

11.02.2012. 11:35

Ovo je sjano pitanje. Bojim se da odgovor nije sasvim "crno-bijeli". Naime, ono što vi opisujete je zapravo pitanje takozvane primarne prevencije, tj. liječenja (što u ovom slučaju uključuje promjenu stila života i dijete, ali može značiti i uzmanje lijekova) kod osobe koja je zapravo do sada srčano zdrava, tj. nije imala neki "događaj" (infarkt, moždani udar...).

Što se tiče promjene stila života, dijete, tjelesne aktivnosti, izbjegavanja pušenja, alkohola u prekomjernim količinama, to su savjeti koje možemo i moramo dati i oni su sigurno dobri. Malo je teže odgovoriti na pitanje da li tu treba uzimati i lijekove (što bi ovdje značilo statine); medicinski dokazi uglavnom govore u prilog toga, tj. postoje dobra klinička ispitivanja koja su pokazala da je šansa za neželjeni događaj na srcu ili mozgu značajno manja kod osoba koje su u ovoj situaciji uzimale statin (lijek za snižavanje kolesterola). S druge, strane, snaga ovih dokaza značajno je manja nego u skupini bolesnika koji su već imali neki neželjeni događaj.

Stoga bi moj odgovor bio da statinska terapija načelno dolazi u obzir ukoliko smo stvarno sigurni da opće mjere prije toga nisu imale značajni učinak na kolesterol u krvi.