Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Poremećaj rada srca


Autor Poruka

iman83

23.12.2010. 00:15

Poštovani,
Imam 27 godina i od 14. godine dva do tri puta godišnje iz nikakvog razloga dobijem jaku tahikardiju. Doktori su to tada pripisivali adolescenciji i rekli da će samo od sebe proći, ali nije. I dalje se dešava da dva do tri puta godišnje srce počne užurbano lupati, i onda me počnu boljeti ruke i vrat. Ja ne paničarim, već se smirim i čekam da prodje. To mi se desilo i u trudnoci kad je trajalo 7 sati, završila sam na hitnoj gdje mi je jedino pomogla neka tehnika disanja(mislim da je zovu 'Valzavin zahvat' ili tako nešto). Danas mi se opet pojavila tahikardija, gdje sam se nakon 5 min sjetila te tehnike disanja i otkucaji srca su se odmah vratili u normalu. Da li je ovo nešto normalno, čujem od poznanika da im se često desi da im srce 'poskoči' pa tome nikad nisam pridavala važnost, ili mi predlažete detaljnije pretrage?

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

22.01.2011. 13:20

Po opisu bi se moglo raditi o tzv. paroksizmalnoj supraventrikularnoj tahikardiji. Čini mi se da Vas to ipak dosta smeta; trebalo bi provjeriti (ako već niste) hormone štitnjače i napraviti ultrazvuk srca. Ti će nalazi najvjerojatnije biti normalni. Bilo bi jako zanimljivo vidjeti EKG za vrijeme tahikardije (to nekad nije moguće, osobito ako ona traje kratko, pa ne stignete do liječnika). Ipak, čak i bez tog zapisa, ako je opis smetnji uvjerljiv, treba razmotriti glavnu pretragu koja vodi do rješenja problema, a to je elektrofiziološko ispitivanje. S time u vezi trebali biste se javiti nekom od liječnika koji to rade (dr. Manola, Vinogradska; dr. Puljević, Rebro; dr. Anić, Zadar ili meni u Magdalenu Poliklinika Zagreb).

iman83

15.11.2011. 12:00

Da dodam...uradila sam UZ srca i EKG nakon što su aritmije učestale i počele me ozbiljno ometati i ustanovljeno je da imam wpw sindrom.

Doktor mi je objasnio da imam dvije opcije: tablete ili operacija(elektrostimulacija ili tako nešto) al da mi ne preporuča ni jedno ni drugo. Tablete jer sam nisko tlakaš i premlada, a operaciju jer je nesigurna i da u takvim operacijama doktori često mogu prekinuti pogrešan kanal i pacijent nerijetko završi na pacemakeru do kraja života. Malo sam čitala po siteu i vidim da vi navodite takvu proceduru kao rutinsku pa mi ništa nije jasno? Da li bi takva procedura za mene bila riznična ili je bolje da je napravim.

Moje aritmije su učestale, dešavaju se čak 3-4 puta sedmično, a u zadnje vrijeme zbog psihičkih opterećenja i češće. Smetaju mi i voljela bih ukoliko postoji mogućnost riješiti ih se.

Šta vi mislite, šta je najpametnije napraviti?

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

11.02.2012. 11:35

Stoji preporuka iz mog prvog odgovora - vi se svakako trebate javiti ozbiljnom elektrofiziologu. Liječnici koji ne izvode zahvat ne bi trebali odgovarati bolesnike od istog, ukoliko je zaista indiciran.

U vašem se slučaju čini da postoji dobra indikacija za tzv. elektrofiziološko ispitivanje srca i moguću katetersku ablaciju. To je odlična intervencija, vrlo sigurna, s izuzetno niskim izgledima za komplikacije. Odluka se donosi u razgovoru između vas kao pacijenta i pravog doktora koji se time područjem bavi. Anegdotalne procjene ne koriste pacijentu.