Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


naglo povisenje tlaka


Autor Poruka

ivencija

23.01.2012. 00:05

postovani doktore,

molim Vas za Vase misljenje. Pitam Vas za svoju mamu, koja je rodjena 1953g. U zadnjih nekoliko tjedana je imala 4-5 puta noćne "napadaje" visokog tlaka, koji bi se penjao i do 170/100, puls preko 100/min. Inace je duze vrijeme 5-6 godina u razdoblju klimakterija redovito uzimala Atenolol 25mg,a kad je nastupila menopauza ga je prestala uzimati. Nakon cca. 2 godine su se problemi s tlakom pojavili i ponovo je dobila Atenolol 25mg .Zadnja 3 mjeseca su se pocele javljati smetnje koje su posljedica visokog tlaka,(kao npr.lagane smetnje vida, nemir,neugodan osjecaj u glavi, nelagoda u prsima, ili u gornjem dijelu ledja, predio lopatica, ali ne nuzno svaki put svi ovi simptomi, a kod jako povecanog tlaka drhtavica cijelog tijela) ali kako je isti varirao od jako niskog do visokog, bojala se uzimati Atenelol svaki dan, jer je i niski tlak tesko podnosila. Na savijet lijecnice prestala je uzimati sve ljekove vezane za tlak, koji je uz preporuku pratila i prosjecno je u tjedan dana iznosio 125/75, ali nakon par pojava nocnih napadaja drhtavice uzrokovane visokim tlakom lijecnik je preporucioTritazide 2,5mg koje je savjetovao uzimati s Atenololom. A za hitne slucajeve joj je prepisao Norvasc 5mg. Uz to povremeno uzme Normabel 5mg, ili Leksaurin 3mg. Ovu terapiju uzima 2 tjedna, i kao i prije primjecuje da se tlak zna sniziti na 90/60, a ni iznenadna pojava visokog ne izostaje. Zelim napomenuti da gospodja ima probleme s vratnom kralježnicom, uzima redovito i Betaserc, a po potrebi i Diclo duo. Prije 2 godine je redovito uzimala Seroxat, ukupno 6 godina, i pita se moze li ga opet uzimati uz sve ove ljekove.U jednoj od hitnih intervencija je napravljen EKG, koji je uredan.
Kako ovakvo stanje utjece na i onemogućuje normalno dnevno funkcioniranje, najljepse Vas molim za savjet, sto uciniti, jos koje pretrage, ili bilo sto drugo. unaprijed puno hvala!!!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

11.02.2012. 11:35

Po vašem opisu, čini mi se da bi bilo uputno da gospođa posjeti internistu (kardiologa ili nefrologa), u prvom radu radi pregleda, te, po potrebi eventualnih daljnih pretraga (između ostalog i hormona štitnjače).