Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


SPORTSKO SRCE


Autor Poruka

SILVESTRA

04.12.2011. 23:50

IMALA BIH TRI PITANJA I MOLILA BIH NA NJIH ODGOVOR LIJEČNIKA:
1.ŠTO SE PODRAZUMJEVA POD IZRAZOM SPORTSKO SRCE?
2.KOD SMRTI PACIJENTA KOJE SE SRČANE BOLESTI NE MOGU PRONAČI PATOLOŠKIM NALAZOM ,PRI ČEMU SKREČEM PITANJE POSEBNO NA VENTRIKULARNU FIBRILACIJU I NOJ SLIČNA STANJA PACIJENTA U TRENUTKU SMRTI.
3.DA LI U STANJU VENTRIKULARNE FIBRILACIJE LIJEČNIK IMA IKAKVE ŠANSE SPASITI PACIJENTA NA TERENU ,POGOTOVO AKO JE PACIJENT KOD DOLASKA HITNE BIO BEZ SVJESTI I VEĆ SE NAGUTAO SLANE MORSKE VODE U NESVJESTI,ODNOSNO UDAHNUO JE JER JE PAO U NESVJEST I NOS MU JE DOŠAO U VODU KOD PADA.
UNAPRJED SE ZAHVALJUJEM LIJEČNIKU KOJI ĆE MI NAPISATI ODGOVOR.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

11.02.2012. 11:35

1. Sportsko srce označava zadebljanje stijenke srca (u prvom redu lijeve klijetke) uglavnom kod osoba koje se bave sportom. Kolokvijalno možemo reći da se srce "nabilda". postoje određene mjere (u milimetrima, rasporedu i izgledu) zadebljanja koje se povezuju sa sportskim srcem i treba ih razlikovati od bolesnog zadebljanja srčanog mišića, kakvo nalazimo primjerice kod tzv. hipertrofijske kardiomiopatije.
2. Ovo pitanje ne razumijem sasvim?
3. Odgovor je da načelno uvijek postoji određena šansa, ali izgledi spašavanja osobe s fibrilacijom ventrikla ovise o uvjetima u kojima se ona dogodila, mogućem uzroku u podlozi, te svakako u vremenu koje protekne od nastupa ovog smrtonosnog poremećaja ritma do početka hitnog liječenja. Preciznija procjena je moguća samo uz detaljan uvid u sve relevantne podatke, ali čak i tada jednim dijelom ostaje na razini spekulacije.