Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolovi u ocima


Autor Poruka

s.kajkut

04.11.2016. 14:10

Imam 20 godina i imam bolove u ocima vec duze od 3 mjeseca. Promijenio sam vec dva ocna doktori i oba su mi rekli da je sve u redu ali mene i dalje bole oci. Ne mogu da ucim niti da budem na racunatu ni telefonu odmah me oci zabole, osjecam kao neko peckanje u ocima. I kada ustanem ujutru oci mi budu nadrazene. Sa vidom nemam problema, a i imam naocale za racunar bez dioptrije ali mi ni one ne pomazu. Znate li vi mozda kako da mi pomognete i kome da se obratim?

Krešo143

06.11.2016. 13:35

Poštovani,



Imam velikih problema sa žarenjem očiju.
U zadnjih 6-7 g. sam dosta vremena proveo pred računalom.
U nekoliko navrata me znao uhvatiti zamor očiju, suhoća, osjećaj žarenja kod bilo kakvog oblika naprezanja očiju i miokimija gornjih kapaka.
Nakon odmora od 5-10 dana to stanje bi se popravilo.

Ali prije nekih mjesec dana opet su se vratili isti simptomi koji nikako da prođu. Napomenuo bih da ne koristim računalo, tv niti čitam već nekoliko tjedana i situacija je čak gora nego ispočetka tako da nisam siguran radi li se uopće o posljedici korištenja računala..

Imao sam pregled kod dva oftamologa kod nas koji nisu nikakve bolesti pronašli na oku. Testovi suhoće normalni.
Napomenuo bih da mi nijedne kapi nisi pomogle, naprotiv samo pogoršaju stanje. Isto je i sa alternativnom medicinom kao med i Ricinusovo ulje..

Trenutni simptomi su mi osjećaj žarenja kod svakog izlaska iz kuće. Osjetljivost na vjetar, svjetlost, grijanje i bilo koji oblik naprezanja očiju, a najviše na zatvorene prostore kao shopping centri. Napomenuo bih da su simptomi teži kroz jutro i sat-dva prije spavanja.

Imam alergiju na trave i pijem Claritine kroz povremeno korištenje Flixonasea od 4. do 10. mjeseca.

Ako biste mi mogli pomoći sa bilo kavim savjetom bio bih itekako zahvalan?

Ispričavam se na dugom mailu,

Srdačan pozdrav,

Krešo

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

27.11.2016. 00:05

Poštovani s.kajkut, kako Vam tegobe onemogućavaju svakodnevni rad i funkcioniranje morate nastaviti s dijagnostičkom obradom: oftalmološkom kako bi se isključili različiti uzroci suhog oka, eventualni infektivni uzročnici „nadražaja“, kao i bolesti živaca i očnih mišića. Ukoliko se nalazi oka i očnih duplji na pregledu i ultrazvuku pokažu urednima, trebalo bi također napraviti snimku paranazalnih sinusa i neurološku obradu.

Krešo143, čini se da su Vaši problemi slični prethodnima. Simptomi suhog oka (www.cybermed.hr/centri_a_z/sindrom_suhog_oka/simptomi_sindroma_suhog_oka ) mogu se pojaviti i uz uredne testove, no trebalo bi Vam biti lakše na propisanu terapiju vlaženja površine oka kapima i gelovima i/ili terapiju ruba vjeđa. Ako se ne pronađe uzrok također bi trebali napraviti detaljniju obradu.

Antonija185

31.07.2018. 14:36

Postovani doktore,
Imam 27god, nosim naocale vec nekoliko godina, dioptrija D sph-1, cyl -0.50 os 110, L sph -1, cyl-1, os 71...do sada mi se znalo desavati da iz cista mira mi skoi nekakv pritisak u glavi, vidno polje mi se skroz suzi doslovno da kroz samo jednu tockicu vidim i onda moram zatvoriti oci, pricekati 10-ak min da se vid vrati u normalu i kad taj pritisak prodje ceoni dio glave pocne boliti. Uz tosve mi se dosta cesto dogadja da me "bole oci" tocnije predio gornjeg dijela oka skroz uz ocnu duplju na dodir i pri pomicanju oka.mislila sam uvijek da se umorim od gledanja u mobitel odnosno bilo kakav ekran ali to nema veze s tim. Sada mi vec 3 dana traje ta bol danas je doduse manja, ali osjetna. Na pregledima kod doktora bi mi on rekao da kad se dogodi to moje bljeskanje pred ocima ili pritisak pa nemogucnost gledanja da legnem i to je to.nikad mi nije mjeren ocni tlak,ili bar ja ne znam za to..trenutno sam trudna, imam hipertireozu (unazad 3-4god) ali nije strasna pod kontrolom je sa pola tablete dnevno. Imam li razloga z brigu?

Hvana na odgovoru i isprike na dugom postu

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

01.09.2018. 11:30

Privremeno sužavanje vidnog polja s naknadnom glavoboljom može biti dio takozvane predmigrenozne vidne aure. U tom slučaju niti jedan dio vidnog polja nije 'crn' nego pacijenti većinom javljaju smetnje poput titranja u vidnom polju kao što je opisano na www.cybermed.hr/forum/specijalizacije_medicina/oftalmologija/titranje_u_vidnom_polju . Ukoliko se radi o pravom „crnom“ ispadu vidnog polja, svakako morate nastaviti s pretragama u dogovoru s Vašim liječnikom.

Zbog hipertireoze bi preporučio da, osim kompletnog pregleda očiju, napravite i dodatne oftalmološke pretrage: ultrazvuk oka i očnih duplji s mjerenjem debljine očnih mišića te Hertelov test izbočenosti očnih jabučica.

Grozda80

30.01.2019. 11:25

Ja imam pol u ocima oko ociju i povise ociju gdje su kapci i onda mi udari gore u celo ko neki pritisak cak nekad se popne na polovinu glave iso sam kod oftamologa i sve je ok cak mislim kad sam na mobitelu i bijelo svijetlo mi pogorsa nekontam stabi moglo biti

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

25.02.2019. 10:15

Ako se bolnost u području očiju nastavila i nakon pregleda, možete još napraviti Rtg sinusa te po preporuci oftalmologa napraviti dodatne pretrage poput ultrazvuka oka.

Tilia

29.11.2019. 11:10

Poštovani doktore, molim vas za savjet.
Imam 40 god. U zadnjih mjesec dana osjećam bol u očima, naizmjenično u oba oka. Bol nije konstantna, već se javlja u toku dana više puta. Nema crvenila ni vidljivih znakova upale. Vid mi je dobar, posao mi je pretežno rad na računalu. Bol se javlja i kući, dok nisam pred ekranom.
Svakako ću otići na pregled, samo se brinem da to nije nešto ozbiljnije, pa vas molim za mišljenje.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

01.12.2019. 20:25

Uzrok boli ili nelagode u očima bez vidljivih znakova u ovo hladno doba godine najčešće je sindrom suhog oka ili upala sinusa. Uzrok može bili i latentna ili „skrivena“ dioptrija. Svakako se naručite za kompletan pregled oka kako bi se isključili drugi mogući uzroci.