Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 138 | Broj poruka: 559

Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


katarakta i sužavanje vidnog polja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

brinka

02.12.2014. 14:20

Molim vas za savjet:sestra mi ima tešku bolest, sužavanje vidnog polja,sada treba operirati i mrenu,inače sestra je stara 42 godine. Brine me da li je ta operacija drugačija i rizičnija od operiranja staračkih mrena,jer ima i tu bolest,pa se bojim za ostatak njenog vida. Molim vas za vaš savjet!

Adrian Lukenda, dr. med.

09.12.2014. 23:45

Iako nije tipično za dob Vaše sestre, mogu pretpostaviti da se najvjerojatnije radi o glaukomu koji je uzrok jakog smanjenja vidnog polja.
Operacija mrene je načelno rutinska, no u slučaju glaukoma važno je da se operacija mrene izvede maksimalno poštedno po oko kako bi se što više smanjio utjecaj promjena tlaka u oku prilikom zahvata na očni živac. Preporučio bih svakako da zahvat napravi kirurg s velikim iskustvom u ovakvim operacijama.

brinka

10.12.2014. 09:55

Zahvaljujem Vam na odgovoru,nisam bila precizna,sestri je dijagnosticirana Retinitis pigmentosa,nažalost,pa je zbog tog stanja upit o operiranju komplicirane mrene taj,ponavljam se zbog toga što se operirati može u Vinkovcima, gdje se smatra da se radi o mreni koju oni operiraju. Ne sumnjam u stručnost,samo po pitanju njenog slučaja sam zabrinuta.

Adrian Lukenda, dr. med.

22.12.2014. 23:20

Kod ove dijagnoze je nešto češći razvoj komplicirane mrene. Točno je da su kod pacijenata s retinitis pigmentosom, između ostalog, nešto slabije zonule koje drže leću te da je povećan rizik od nastanka edema makule nakon zahvata. U svakom slučaju treba napraviti ultrazvučnu PHACO emulzifikaciju mrene, a svaki operater može procijeniti hoće li sam napraviti zahvat ili Vašu sestru eventualno proslijediti kolegi koji ima više iskustva sa zahvatima na rizičnim očima.

brinka

23.12.2014. 09:35

Hvala Vam za odgovore i savjete! Veliki pozdrav!

Adrian Lukenda, dr. med.

26.12.2014. 18:05

Molim lijepo

brinka

04.03.2015. 10:20

Poštovani,sestra je naručena u petak za operiranje mrene,jutros je mjerena leća.....prilikom mjerenja određena je dioptrija u plusu,većem,nije rečeno kojem,a ona je uvijek imala naočale u manjem minusu od oko -2 ili malo većem,sad je zabrinuta,mjereno je više puta i uvijek je uređaj pokazao da je plus dioptrija,što Vi mislite o tom,toj situaciji,vrlo smo zabrinuti!!? Hvala Vam!

Adrian Lukenda, dr. med.

06.03.2015. 15:45

Sve dioptrije leća koje se ugrađuju su plus, kao i što je prirodna leća plus (konkavna) leća. Za pretpostaviti je da će operater odabrati intraokularnu leću tako da nakon operacije ostane malo minus dioptrije.

brinka

07.03.2015. 01:45

Hvala Vam na objašnjenju,operiranje je prošlo sve ok,za sada,nadam se da ne bude komplikacija a ostalo mi nije poznato. Hvala Vam još jednom ,za Vaše savjete i vrijeme!

Adrian Lukenda, dr. med.

21.03.2015. 11:00

Nema na čemu.

Budapest

07.06.2016. 13:30

Postovani!

Moja majka bi trebala ici 29.6. na operaciju mrene, na drugom oku je ista ucinjena u veljaci.

S obzirom da je planirala godisnji odmor i odlazak na more 30.7., dakle mjesec dana nakon zahvata, da li je to preporucljivo imajuci u vidu kupanje u moru i slicno, ili ipak ne?

Unaprijed hvala.

Lijepi pozdrav!

Adrian Lukenda, dr. med.

09.06.2016. 23:50

Ukoliko zahvat prođe uredno i nalaz na kontrolama nalaz bude uredan, Vaš operater bi trebao dopustiti mami kupanje, uz preporuku izbjegavanja akrobatskih skokova i sličnih aktivnosti.

lucyyy

09.03.2017. 14:50

Poštovani,


mojoj majci je dijagnosticirana staračka mrena na desnom oku za koju je doktor u privatnoj poliklinici rekao da je zahvatila cijelo oko i da je operacija potrebna što prije. Pošto su liste čekanja prvo za pregled a onda za operaciju u bolnici poprilično duge zanima me koje poslije mogu biti posljedice čekanja na tu operaciju u bolnici u odnosu na to ako se operira odmah u privatnoj poliklinici, konkretno zanimaju me dugoročne posljedice ili komplikacije a ne ono do čega može doći zbog čekanja a što bi se svakako uklonilo operacijom bez obzira na dužinu čekanja . Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Adrian Lukenda, dr. med.

11.03.2017. 22:05

Postoje slučajevi kada operaciju sive mrene treba napraviti čim prije, kao na primjer kod mrena koje predstavljaju rizik od nastanka glaukoma zatvorenog kuta. Ipak, u većini slučajeva katarakta se operira onda kad bolesnik smatra da mu je vid preslab za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
Mala napomena: s današnjim suvremenim tehnikama period oporavka nakon operacije početnih mrena bitno je kraći u odnosu na uznapredovale mrene.

mirjaspe

08.09.2020. 20:30

Poštovani,
na zadnjem pregledu mi je rečeno da imam sivu mrenu koju treba operirati. Pitala sam liječnika dali opracija boli, na što mi je on potvrdno odgovorio. U masu slučajeva sam imala priliku čuti da je operacija praktički bezbolna, al sad mi nije svejedno. Imam inače 57 godina, a kontroliram se u Vinogradskoj bolnici. Lijepo Vas molim da mi iskreno odgovorite kako izbjeći bol oka, dali ići u privatnu polikliniku ili ipak napraviti u bolnici u kojoj se već dulje vrijeme kontroliram??
Unaprijed Vam Zahvaljujem

mirjaspe

08.09.2020. 20:50

Poštovani,
rečeno mi je da imam sivu mrenu koju treba operirati, međutim, kad sam pitala doktora dali opercija boli, odgovorio je potvrdno, pa mi sad nije svejedno. U masu slučajeva sam čula da je ta operacija praktički bezbolna??
Lijepo Vas molim da mi iskreno odgovorite, dali operacija boli?? Gdje ju je pametnije napraviti, u privatnoj poliklinici ili u bolnici u kojoj se kontroliram već dulji niz godina?? Inače, imam 57 godina i kontroliram se u Vinogradskoj.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Adrian Lukenda, dr. med.

16.09.2020. 23:55

Operacija mrene u većini slučajeva je bezbolna, naravno uz kapanje anestetika neposredno prije zahvata. Prag boli je vrlo individualan, te manji broj pacijenata može osjećati pritisak i manju bol, a vrlo iznimno, kod kompliciranih mrena, bol može biti nešto jača. Ako Vas je strah, upitajte Vašeg operatera o mogućnosti uzimanja tableta protiv bolova prije zahvata, te o mogućoj primjeni anestetika u oko za vrijeme operacije. Izbor iskusnog operatera u kojeg imate povjerenja važniji je za uspjeh i kraće trajanje zahvata od samog mjesta operiranja.