Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Oftalmologija / katarakta i sužavanje vidnog polja

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 126

Broj poruka: 506

Lukenda Adrian, dr. med.

Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64

katarakta i sužavanje vidnog polja

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

brinka

02.12.2014. 14:20

Molim vas za savjet:sestra mi ima tešku bolest, sužavanje vidnog polja,sada treba operirati i mrenu,inače sestra je stara 42 godine. Brine me da li je ta operacija drugačija i rizičnija od operiranja staračkih mrena,jer ima i tu bolest,pa se bojim za ostatak njenog vida. Molim vas za vaš savjet!

Adrian Lukenda, dr. med.

09.12.2014. 23:45

Iako nije tipično za dob Vaše sestre, mogu pretpostaviti da se najvjerojatnije radi o glaukomu koji je uzrok jakog smanjenja vidnog polja.
Operacija mrene je načelno rutinska, no u slučaju glaukoma važno je da se operacija mrene izvede maksimalno poštedno po oko kako bi se što više smanjio utjecaj promjena tlaka u oku prilikom zahvata na očni živac. Preporučio bih svakako da zahvat napravi kirurg s velikim iskustvom u ovakvim operacijama.

brinka

10.12.2014. 09:55

Zahvaljujem Vam na odgovoru,nisam bila precizna,sestri je dijagnosticirana Retinitis pigmentosa,nažalost,pa je zbog tog stanja upit o operiranju komplicirane mrene taj,ponavljam se zbog toga što se operirati može u Vinkovcima, gdje se smatra da se radi o mreni koju oni operiraju. Ne sumnjam u stručnost,samo po pitanju njenog slučaja sam zabrinuta.

Adrian Lukenda, dr. med.

22.12.2014. 23:20

Kod ove dijagnoze je nešto češći razvoj komplicirane mrene. Točno je da su kod pacijenata s retinitis pigmentosom, između ostalog, nešto slabije zonule koje drže leću te da je povećan rizik od nastanka edema makule nakon zahvata. U svakom slučaju treba napraviti ultrazvučnu PHACO emulzifikaciju mrene, a svaki operater može procijeniti hoće li sam napraviti zahvat ili Vašu sestru eventualno proslijediti kolegi koji ima više iskustva sa zahvatima na rizičnim očima.

brinka

23.12.2014. 09:35

Hvala Vam za odgovore i savjete! Veliki pozdrav!

Adrian Lukenda, dr. med.

26.12.2014. 18:05

Molim lijepo

brinka

04.03.2015. 10:20

Poštovani,sestra je naručena u petak za operiranje mrene,jutros je mjerena leća.....prilikom mjerenja određena je dioptrija u plusu,većem,nije rečeno kojem,a ona je uvijek imala naočale u manjem minusu od oko -2 ili malo većem,sad je zabrinuta,mjereno je više puta i uvijek je uređaj pokazao da je plus dioptrija,što Vi mislite o tom,toj situaciji,vrlo smo zabrinuti!!? Hvala Vam!

Adrian Lukenda, dr. med.

06.03.2015. 15:45

Sve dioptrije leća koje se ugrađuju su plus, kao i što je prirodna leća plus (konkavna) leća. Za pretpostaviti je da će operater odabrati intraokularnu leću tako da nakon operacije ostane malo minus dioptrije.

brinka

07.03.2015. 01:45

Hvala Vam na objašnjenju,operiranje je prošlo sve ok,za sada,nadam se da ne bude komplikacija a ostalo mi nije poznato. Hvala Vam još jednom ,za Vaše savjete i vrijeme!

Adrian Lukenda, dr. med.

21.03.2015. 11:00

Nema na čemu.

Budapest

07.06.2016. 13:30

Postovani!

Moja majka bi trebala ici 29.6. na operaciju mrene, na drugom oku je ista ucinjena u veljaci.

S obzirom da je planirala godisnji odmor i odlazak na more 30.7., dakle mjesec dana nakon zahvata, da li je to preporucljivo imajuci u vidu kupanje u moru i slicno, ili ipak ne?

Unaprijed hvala.

Lijepi pozdrav!

Adrian Lukenda, dr. med.

09.06.2016. 23:50

Ukoliko zahvat prođe uredno i nalaz na kontrolama nalaz bude uredan, Vaš operater bi trebao dopustiti mami kupanje, uz preporuku izbjegavanja akrobatskih skokova i sličnih aktivnosti.

lucyyy

09.03.2017. 14:50

Poštovani,


mojoj majci je dijagnosticirana staračka mrena na desnom oku za koju je doktor u privatnoj poliklinici rekao da je zahvatila cijelo oko i da je operacija potrebna što prije. Pošto su liste čekanja prvo za pregled a onda za operaciju u bolnici poprilično duge zanima me koje poslije mogu biti posljedice čekanja na tu operaciju u bolnici u odnosu na to ako se operira odmah u privatnoj poliklinici, konkretno zanimaju me dugoročne posljedice ili komplikacije a ne ono do čega može doći zbog čekanja a što bi se svakako uklonilo operacijom bez obzira na dužinu čekanja . Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Adrian Lukenda, dr. med.

11.03.2017. 22:05

Postoje slučajevi kada operaciju sive mrene treba napraviti čim prije, kao na primjer kod mrena koje predstavljaju rizik od nastanka glaukoma zatvorenog kuta. Ipak, u većini slučajeva katarakta se operira onda kad bolesnik smatra da mu je vid preslab za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
Mala napomena: s današnjim suvremenim tehnikama period oporavka nakon operacije početnih mrena bitno je kraći u odnosu na uznapredovale mrene.