Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Djetetu "bjezi oko" kod buđenja


Autor Poruka

ciskothekid

10.03.2016. 10:00

Poštovani,
Imam kćer staru 16 mjeseci i preksinoć sam primjetila nešto što me zabrinulo.
Naime u jednom od njezinih noćnih buđenja te noci primjetila sam da joj šarenica lijevog oka stoji u gornjem desnom kutu. Ona je zatim zažmirila, protrljala rukicom to oko i ponovno otvorila- sarenica je i dalje bila u tom kutu pa je ponovno zažmirila i zaplakala..kao da nije mogla usmjeriti pogled sve dok je nisam razbudila.
Jutros joj se kod buđenja dogodila ista stvar. Nazvala sam pedijatra da pitam jeli to normalno, odgovorio mi je da nemam razloga za brigu jer su očni živci još u razvitku ali ukoliko sam u brizi, da dođem po uputnicu za oftalmologa.
Iskreno ne želim mučiti tako malu bebu sa pregledom samo zato što sam ja u brizi, ali svejedno bih voljela cuti Vas savijet.
Inace, dijete sve očima normalno prati i do sada nisam nikada pomislila da nesto nije u redu do ove dvije situacije.
Zahvaljujem na odgovoru

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

10.03.2016. 12:30

Kao što možete naći u odgovoru na pitanje www.cybermed.hr/forum/specijalizacije_medicina/oftalmologija/razvoj_koordinacije_ociju_kod_dojencadi u ranoj dječjoj dobi su neusklađeni pokreti oka česti, posebno nakon buđenja. Također je normalno da se (oba oka) kod zatvaranja očiju pomiču prema gore. Međutim, ukoliko Vam se čini da se bježanje oka prije nije događalo ili da oko „bježi“ i tijekom dana, te ukoliko je dijete neurorizično ili je bilo problema pri porodu, preporučio bih da ipak odete na pregled kod dječjeg oftalmologa – strabologa.

ciskothekid

10.03.2016. 18:20

Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru.
Zasada se nije događalo preko dana, dijete nije neurorizicno, a porod je bio brz i bez komplikacija (apgar 10/10)
Definitivno ću pratiti situaciju i poslusati Vas savijet!
Jos jednom hvala!!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

14.03.2016. 12:10

Nema na čemu