Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


određivanje dioptrije za leće


Autor Poruka

Studentica94

08.01.2016. 17:10

Poštovani

već godinu i pola nosim meke leće i negjde sam pročitala da test za dioptriju za leće se razlikuje od onoga za naočale jer dioptrije nisu iste (razlika u udaljenosti od oka i itd) i na zadnjem pregledu za naočale i leće doktor mi je uradio samo onaj standardni test kao za naočale (čitanje na daljinu sa isprobavanjem dioptrija) i rekao da mi je ista dioptrija i za leće pa me zanima je li to uistinu tako ili mi dioptrija koja je na naočalama može naštetiti oku ako je na lećama?

unaprijed hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

11.01.2016. 15:15

Kako bi se točno propisale kontaktne leće nužno je izmjeriti veličinu i zakrivljenost rožnice (keratometrija) te utvrditi točnu dioptriju i vidnu oštrinu. Kod mekanih leća nižih dioptrija, propisane dioptrije na naočalama i lećama mogu biti iste. Međutim kod srednjih i većih dioptrija te dioptrije se u pravilu razlikuju. Svakako treba paziti i na činjenicu da velike razlike u dizajnu i materijalima između različitih tipova leća utječu na konačan vid s lećama. Uz navedeno, kod tvrdih plinopropusnih leća, svaka promjena u zakrivljenosti kontaktne leće direktno utječe na propisanu dioptriju.
Osim određivanja ovih osnovnih parametara, za sigurno i dugo nošenje potrebno je barem jednom godišnje napraviti pregled stanja suznog filma i površine oka.