Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


erozija


Autor Poruka

xax

19.11.2013. 19:15

Poštovani, prije 8 dana mojoj curi je upao oštri predmet u oko, i imala je porezotinu u oku. Završila je na hitnoj te joj je dijagnoza: erosio corneae i na nalazu napisano: velika ovalna erozija s okolnim napuhnutim epitelom neravnih rubova. Nosila je 7 dana leću, te kapa oko antibioticima 5x na dan. Sada joj je skinuta leća te i dalje osjeća pečenje i bol, smeta joj svjetlost i peče ako dugo ima oko otvoreno, smeta joj vjetar, propuh.. Vid joj je kao da ima neku mrlju na oku, vidi sve ali kao zamagljeno i kao da predmet koji gleda ima još oko sebe nekakav obris.

Doktori kažu da je sve ok s okom pa mi nije jasno najviše taj problem s vidom, te mrlje. A pošto su nalazi sada ok, njena doktorica je šalje na posao jer se boji inspekcije, makar joj smeta svjetlo, peče , boli i ima smetnje s vidom.

Mene sad zanima da li te mrlje koje vidi nešto znače ili se nemamo što brinuti? Da li će joj povratak na posao donjeti komplikacije jer mora 8 sati raditi tj držati oči otvorene, smeta joj svjetlo a radi u jako osvijetljenom prostoru te nema mogučnost se maknuti na kratko s radnog mjesta i odmoriti i zatvoriti oko. Stvar je u tome što ona sad uopče ni ne gleda tv ni u komp jer ju smeta, a mora ići raditi.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.11.2013. 23:30

Ukoliko je ozljeda bila veća moguće je kako se vid još nije oporavio. Naime, površnom epitelu u tom slučaju treba više vremena kako bi se izravnao i bio u punoj funkciji. Ono što ne bi smjelo biti prisutno nakon zacjeljivanja erozije je pečenje, bol i svjetloplahost na ozlijeđenom oku. Ovi simptomi na zdravom oku ne bi smjeli biti prisutni, osim ako od ranije nije imala sličnih problema što bi se vjerojatno vidjelo na očnom pregledu.

Svakako preporučujem češće oftalmološke kontrole sve dok vid ponovno ne bude uredan kako bi se pravovremenom terapijom smanjila mogućnost nastanka trajnog ožiljka na rožnici oka. Ukoliko na poslu radi za računalom neka svakako koristi kapi za vlaženje oka koje su joj vjerojatno propisane te češće trepće.