Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 137 | Broj poruka: 552

Adrian Lukenda, dr. med.

Očna poliklinika OPTO CENTAR
Zagreb, Vlaška 64


Glaukom i lasersko skidanje dioptrije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

AmyEmili

09.12.2017. 21:10

Poštovani
Imam glaukom otvorenog kuta.48 mi je godina.Koristim naočale za čitanje.Mogu li ja ići na lasersko skidanje dioptrije.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Adrian Lukenda, dr. med.

23.12.2017. 13:50

Prije odluke o zahvatu laserske korekcije dioptrije važno je pažljivo odvagnuti razloge za i protiv, ili kako običavam na pregledu reći kandidatima, trebamo zbrojiti pluseve i minuse. Prema preporukama uglednih društava za refrakcijsku kirurgiju, poput njemačkog KRC-a, lasersko skidanje dioptrije ne smije se raditi ukoliko imate glaukom s izraženim promjenama na vidnom polju. Ukoliko imate sasvim početni glaukom i veliku motivaciju za operativnim skidanjem diptrije, površinske PRK metode nešto su bolji izbor od LASIK metoda zbog mogućeg štetnog djelovanja vakuumskog prstena kod LASIK-a na očni živac. Nakon obiju metoda važno je češće pratiti očni tlak u tjednima nakon zahvata.

Dob, i s njom povezana „starosna“ dioptrija, za čitanje u Vašem slučaju također može biti minus. Naime, iako imamo mnoge načine kako možemo smanjiti potrebu za dodatnim naočalama za čitanje nakon lasera, poput monovida, laserski se korigira samo jedna dioptrija i to načelno dioptrija za gledanje na daljinu.