Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nejednake zjenice kod bebe


Autor Poruka

Natek

20.10.2016. 00:05

Poštovani,
molim Vas ako možete nešto reći o nejednakim zjenicama kod bebe stare 3 mjeseca. Naime radi se o tome da jedna zjenica bude i duplo veća u odnosu na drugu, tj.ne sužava se na svijetlosti (veći dio dana), a ostatak dana puno sporije reagira i ne suzi se kao druga. Čim smo navedeno primijetili, otišli smo s bebom do pedijatrice koja kađe da je po njoj to sve normalno. Tražili uputnicu (hitna 24h vrijedi) i otišli na sv.duh, no tamo u večernjim satima nisu mogli napraviti veće analize no pogledati oko, te je doktor rekao da koliko vidi da crvena refleksija okej u oba oka (mislim da je o tome pričao). Obzirom da je sve bilo sinoć, moramo po novu uputnicu te na pregled Dr.tjedan u jutarnjem terminu na sv.duh. Također danas smo primijetili i ljubičastu flekicu u bjeloočnici koja se nalazi ispod kapka no vidi se kada pogleda jako u desno.
Da li ima razloga panici? Daleko je ponedjeljak

Hvala unaprijed
Lijepi pozdrav
Nataša

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

24.10.2016. 11:35

Nejednaka veličina zjenice ili anizokorija prisutna je kod oko 20% novorođenčadi. U iznimno rijetkim slučajevima može biti jedan od znakova neuroloških promjena. Kako ni vi ni dežurni oftalmolog niste primijetili druge neurološke simptome, poput spuštenog kapka, pospanosti i slično, nema razloga za preveliku hitnost. Svakako otiđite na dogovoreni pregled na kojem će dječji oftalmolog procijeniti ima li potrebe za dodatnim pretragama.

uplasena mama

04.10.2017. 10:10

Dobar dan! Kod bebe od 2 mjeseca sam primjetila da joj je pod prigusenim svjetlom desna zjenica veca od lijeve, na svjetlost reagiraju normalno, znaci pod jacim se suze obje jednako, ali pod prigusenim iako reagiraju obje vidi se razlika. Kolilo je to ozbiljno? Hvala!

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

15.10.2017. 20:10

Uredno sužavanje zjenica na jače svjetlo je dobar znak da se ne radi o poremećaju. Za ostale preporuke pogledajte prethodni odgovor.

Petqa

20.11.2017. 00:05

Poštovani, imam bebu od 5 mjeseci koja od rođenja ima znatno manju lijevu zjenicu, uz to joj je i taj kapak spušteniji. Bili smo kod oftalmologa koji je obavio vanjski pregled oka i nije dao konkretnu dijagnozu. Vidim po internetu da razlog tome mogu biti različit. Zanima me vaše mišljenje?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

26.11.2017. 19:45

Ukoliko dječji oftalmolog ne smatra da se radi o patološkoj pojavi, mogu Vam jedino preporučiti da pratite hoće li se razlika između zjenica i spuštenost kapka povećavati te hoće li se eventualno pojavljivati drugi simptomi što je na sreću malo vjerojatno. Slijedite upute oftalmologa o kontrolnim pregledima.