Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Keratokonus


Autor Poruka

Anoniman99

11.11.2022. 15:55

Pozdrav. Hvala vam unaprijed na vasem odgovoru. Prije par dana uradio sam pregled oka u jednoj poluklinici u Banja Luci, gdje mi je ustanovljen keratokonus. Desno oko cilindra sa 3 na 4, a lijevo 1. Odlucili smo se za Crosslinking. Moje pitanje je sada, koliko je to pouzdano, sta mogu dobiti s tim, a sta izgubiti? Jos su mi rekli da do kraja zivota necu se moci vise baviti sportom, necu se vise moci baviti teskim fizickim radom, da li je to istina? Ili je potrebno odredjeno vrijeme da se vratim svim tim stvarima?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

29.12.2022. 01:10

Crosslinking je postupak s kojim možete puno dobiti – učvrstit ćete oslaljenu rožnicu uz vrlo malenu mogućnost komplikacija. Uvjet je da se zahvat izvede pravilno te da se pridržavate uputa nakon zahvata. Sama bolest, ako je dobro liječite, korigirate vid i dolazite na redovne kontrole, ne sprečava vas u daljnjem bavljenju sporta ili u fizičkom radu.
MEĐUTIM, i nakon crosslinkinga trebate paziti na svako mehaničko trljanje očiju ili udarce u oko jer to može pogoršati bolest. Ako se bavite aktivnošću kod koje postoji opasnost od trljanja ili udaraca u oko, svakako preporučujem nošenje zaštitnih sportskih ili radnih naočala te po potrebi i takozvanih skleralnih kontaktnih leća.