Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Objašnjenje nalaza


Autor Poruka

airamana

24.02.2022. 12:30

Pozdrav,
trebala bih pomoć u vezi objašnjenja dobivenog nalaza. Naime, brat mi je imao nesreću na poslu te mu se istreslo vapno u oba oka. Svaki dan ide na ispiranja te prima DexaLido amp u oba oka. Još uvijek ne može gledati na svjetlost (nesreća se desila prije četiri dana) te mu je i dalje vid mutan. S obzirom na to da nisam išla s njim da kontrolu, molim Vas da bi objasnite nalaz. Nalaz je sljedeći:

VOD: steno 0,6
VOS: sc 0,7 steno 0,8-0,9

BMS: desno bulbarna konjunktiva djelomično hipremična u gornjoj polovini, u donjem dijelu ishemija, desno po epitelu rožnice manje vidljive difuzno sitno točkasti vertikalno orijentirane bjelkaste naslage, POS formirane, srednje duboka, ne vidi se sa sigurnošću upalnih stanica, zjenica ovalna, medioponirana, uredne FM reakcije, lijevo centralno nepravilni defekt epitela rožnice u cijepljenju, krajevi epitela zamotani, POS formirana, bistra, Tyn neg (+), endotel diskretno orošen, zjenica ovalna, medioponirana, leća providna.

Sve to je navedeno u anamnezi te sam pokušala malo detaljnije saznati o svemu pretražujući po internetu, ali nisam uspjela. Pa bih Vas zamolila ukratko ako možete da objasnite nalaz i što bi se iz toga moglo zaključiti.

Unaprijed zahvaljujem! happy

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

27.02.2022. 23:48

Lužnate tvari poput vapna vrlo su agresivne i jako oštećuju površinu oka. Zbog toga je očekivano da će se površina rožnice, a s njom i vid, postupno oporavljati. Simptomi svjetloplahosti su također očekivani. Važni su redoviti kontrolni pregledi na kojima će Vam oftalmolog provjeriti zacjejuje li epitel rožnice pravilno, ima li znakova infekcije, te smanjuje li se reakcija unutar oka, točnije u prednjoj sobici i na endotelu oka. Ako nije došlo do većeg oštećenja strome, odnosno srednjeg sloja rožnice, dugoročno ne bi trebalo biti značajnih posljedica po vid Vašeg brata.