Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polutvrde leće (RGP)


Autor Poruka

Gilbert123

13.03.2018. 22:40

Poštovani,
Imam jedno pitanje u vezi polutvrdih leća. Imam 24 godine i trenutno je 6. dan adaptacije. Na lijevom oku imam keratokonus drugog stupnja, a na desnom oku keratokonus trećeg stupnja Znam da treba proći 2-3 tjedna do potpune adaptacije no imam par problema u vezi njih pa me zanima trebam li se ranije javiti oftalmologu ili doći na kontrolni pregled nakon 3tj nošenja kao što je dogovoreno.
Naime, prvi problem je što mi se ponekad stvaraju mjehurići zraka ispod leće koji mi ometaju vid ako su položeni centralnije. Samim nošenjem se mjehurići maknu, a nekad i ponovno pojave.

Drugo, na lijevom oku mi je leća pozicionirana samo malo prema gore i medijalno te mi stvara halo svjetlosti u vidnom polju zbog loma na rubu leće, pogotovo kod gledanja u ekran laptopa ili tva, ne ometa centralni vid, ali periferni da.

Isto tako, kada prekrijem desno oko, s lijevim okom ne mogu čitati na normalnoj udaljenosti jer mi je slika relativno čista, ali podvostručena te se slova toliko preklapaju da dolazi do toga da ništa ne vidim. Polaganim "škiljenjem" mogu doći do trenutka kad smirim to podvostručenje i slika bude relativno normalna.

VOD: ccl -6,25 dsph = 0,9
VOS: ccl -4,25 dsph = 0,9

Do sada nikada nisam nosio niti naočale niti leće te ću još po dogovoru ići na cross linking.
Zanima me trebam li se ranije javiti oftalmologu? Je li sve to normalno ili? Zanemarujem sve neugodnosti nošenja leća jer mi je to jasno da tako treba biti, problem je samo vida i oštrine.

Unaprijed hvala

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

31.03.2018. 09:30

Iako za pitanja vezana uz kontaktne leće postoji zaseban forum na Cybermedu, Vaša pitanja tiču se i drugih načina liječenja keratokonusa pa ću odgovoriti ovdje.
Mjehurići i rub leće ne bi smjeli biti vidljivi ni u razdoblju privikavanja od 10 do 14 dana. Ovisno o obliku i težini keratokonusa može se očekivati da će oštrina i kvaliteta vida biti slabija, a slova podvostručena čak i uz ordiniranje polutvrdih leća za keratokonus. Ako leće nemaju zadovoljavajući položaj treba pokušati s drugim dizajnom leća. Udobnost nakon početnog razdoblja privikavanja također treba biti prihvatljiva za svakodnevno nošenje. Slobodno se obratite Vašem kontaktologu kako bi se našao najbolji oblik leće za Vaše oko.
Za odluku o crosslinkingu važno je praćenje eventualnog napredovanja keratokonusa. Za precizno praćenje potrebno je prije snimanja Scheimpflug kamerom ili standardnim rožničnim topografom napraviti stanku od nošenja leća najmanje 2 tjedna, jer polutvrde leće mogu „izravnati“ rožnicu.
Nešto više informacija možete naći na http://www.cybermed.hr/clanci/keratokonus.