Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pomoc!


Autor Poruka

Klaic112

13.05.2020. 13:00

Postovani,
Naime nedavno sam bila na ocnom pregledu i odredena mi je dioptrija - 1,25 na oba oka. Prije toga je bila - 1. Iako mi je putem apara dioptrija bila gotovo nepostojana (mislim da je preko tog aparata bila - 0,25), posto mi je prijasnja dioptrija bila - 1, opticar je testirao vid na klasican nacin i ustanovio - 1,25. Narucila sam naocale i vec 3 tj nikako da se priviknem na njih. Mislim ja mogu vidjeti kroz njih sasvim u redu ali imam simptome poput glavobolje u podrucju cela, umorne oci i osjecam sd kao da gledam kroz akvarij. Sad mene muci par stvari. Je li moja dioptrija kriva i trebam li uopce nositi naocale? Takoder me zanima je li moguce dobiti tumor od nosenja krive dioptrije i je li moguce da kriva dioptrija izazove da oci pobjegnu u kriz jer sam to nasla na internetu i prepalo me? Najradije nebih nosila naocale ali kad sam na faksu imam poteskoce s gledanjem na plocu.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

20.05.2020. 00:00

Nakon i za vrijeme nošenja naočala ne smijete imati simptome poput glaovobolje i umora. Na novom pregledu treba provjeriti je li problem u krivo određenoj dioptriji, ugradnji naočalnih leća ili nekom drugom uzroku.
Kriva dioptrija neće izazvati tumor ili gledanje u križ, ali svakako preporučujem da kod prvog pregleda napravite i pregled prednjeg i stražnjeg dijela oka - fundus te provjeru dioptrije sa širokim zjenicama, takozvanu skijaskopiju.