Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pomoć!


Autor Poruka

DijanaB

20.03.2021. 17:25

Poštovani,
molila bih Vas pojašnjenje zadnjeg nalaza moje 6,5 godišnje kćeri...
Naočale nosi već 3 godine i sad me je na sistematskom pregledu za upis u školu doktorica malo zabrinula jer je rekla da bi ona zbog vida mogla imati problema u školi, te možda i prilagođen program (tiskanje materijala u većem fontu, itd.)
Nalaz:
VOD = cc+3.50 dsph = 0,6
VOS = cc+4,25 dsph = 0,5-6

T KRM o.dex +3,50 dsph = +0,25 Dcyl ax 98
o. Sin +4,25 dsph = +0,50 Dcyl ax 110

Cover +iz konv sv i cc
BM o. Utq uredan nalaz

FOU PNO jasnih granica, svjetloružičaste, u nivou. Retina čista. Makule uredne. Vaskularij odgovara dobi.

Dg Hyperopio o. Utq
Esotropio alt acc

Od 10. mj. 2018 dioptrija je ista, okluziju nismo nikada radili iako sam za nju pitala. Stariji sin ima isti problem s nešto većom dioptrijom i s njim smo provodili okluziju te mu je vid 100% sa korekcijom.
Zabrinuta sam jer unazad nekoliko nalaza vidim da se postotak vida smanjuje (zadnji puta 0,6 na oba oka, predzadnji 0,8).
Što to točno znači za vid mog djeteta i koje su prognoze za budućnost (može li doći će do još većeg pogoršanja i zašto se sa korekcijom ne može postići 100% vid)? Ovakav postotak vida sa korekcijom mi se čini jako mali i zabrinuta sam na kakve bismo sve poteškoće mogli naići u životu zbog toga. Da li je moguće da je i pitanju ipak neki trenutni nalaz s obzirom na dob djeteta i njezinu suradnju tijekom pregleda.
Oprostite na puno pitanja, do sada nisam imala baš neka puno objašnjenja od doktora a voljela bih znati što nas još čeka pogotovo jer nam sad predstoji oči škola.

Hvala puno na odgovoru!
Lp


dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

30.03.2021. 10:55

Prema navedenom nalazu radi se o obostranoj slabovidnosti i strabizmu. Ako Vam kćer redovito nosi naočale nije vjerojatno da će se postotak vida smanjivati. Kako je ispitivanje vida ipak subjektivna metoda, vidna oštrina kod djece često varira od jednog pregleda do drugog. Činjenica da je na jednom pregledu pročitala 0,8 odnosno 80%, daje nadu kako bi se vid mogao poboljšati.
Kod obostrane slabovidnosti okluzija nije terapija izbora i može se koristiti vrlo oprezno i samo u slučaju kada bi jedno oko počelo značajnije zaostajati u vidnoj oštrini. Kako će razdoblje razvoja vida završiti kroz koju godinu, važno je da i dalje ide na redovite i česte kontrole kako bi se brzo moglo reagirati na sve promjene u nalazu i korekciji dioptrije.