Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povećanje dioptrije


Autor Poruka

Goga D.

17.09.2013. 11:00

Poštovani,

nosim naočale od 12. godine, a od 16. leće. Prvo polutvrde, a nakon toga meke.

Početna diotrija bila je -2,5, a sad je (kroz period od 18 godina) popela na -5,5 kako mi je ustanovljeno u zadnjem pregledu. Genetski imam predispozicije za veliku dioptriju (mama i sestra imaju jako visoke), ali mi se čini da je rapidno počela rasti nakon korištenja mekanih leća, da li je to moguće?

Moje drugo pitanje je usmjereno na sam proces definiranja dioptrije. Čini mi se da mi je sad ipak dana prevelika dioptrija. Obično su mi na pregledima govorili da se uvijek daje malo niža kako bi se postigao optimalan vid dok mi je u zadnjem pregledu rečeno da se daje upravo ona diptrija koja je ustanovljena. Ipak, sad sam naručila naočale i imam dosta problema pa me zanima kako mogu ustanoviti da li mi je dana prevelika dioptrija.

Hvala i lijep pozdrav,
Gordana

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

17.09.2013. 22:45

Većina istraživanja utvrdila je blagi učinak polutvrdih (tvrdih plinopropusnih) leća na usporavanje rasta dioptrije. Nažalost, učinak polutvrdih leća na rast očne jabučice koji je glavni uzrok rasta dioptrije nije utvrđen (detaljnije na www.cybermed.hr/centri_a_z/dioptrija/uzroci_i_simptomi_refrakcijskih_gresaka).
Kod mekanih leća nije utvrđeno niti usporavanja niti ubrzavanje rasta dioptrije i/ili očne jabučice. Za sada se intenzivno proučava učinak posebne vrste polutvrdih leća (noćne leće, ortokeratologija) i njihova korist i rizici kod djece.

Propisane naočale ili kontaktne leće trebale bi dioptriju ispraviti točno na 0. Međutim, često se kod naočala može propisati nešto blaža dioptrija kako ne bi bilo problema u privikavanju. Ukoliko Vam je propisana prevelika minus dioptrija smetnje bi u prvom redu osjetili pri radu na blizinu.