Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


povreda oka-HEMATOM


Autor Poruka

boledoc

11.06.2017. 20:45

pozdrav, imam jedno pitanje. Malo vise od mjesec dana ima o sam jak udarac u potiljak s ledja pa mi se stvorio hematom u prednjoj ocnoj komorici, dobio sam terapiju atropin i neodexacin mirovanje i to je kroz par dana proslo. medjutim ostala mi je zjenica prosiren na povredjeno oku. u pocetku sam mislio da je to od dejstva atropina medjutim proslo je mjesec dana od kada sam ga prestao kapati pa mi je doktor propisao pilokarpin da kapam. njegov efekat traje otprilike oko 8-9 h ali zjenica se opet malo prosiri u odnosu na drugo oko. pa me interesuje kakvo je vase misljenje u vezi svega toga, da li mogu da nastavim kapati pilokarpin posto mi je doktor rekao da je vjerovatno povredjen ganglion ciliare i da ce trebati vremena dok sve to ne dodje na svoje max do 6 mjeseci. ja sam inace po profesiji doktor stomatologije.
hvala unaprijed
pozz

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

16.06.2017. 23:15

Pojava krvi u prednjoj očnoj sobici ili hifema znak je jake traume oka koja je mogla oštetiti strukture unutar i izvan očne jabučice. Ukoliko Vam se zjenica sužava na kapanje pilokarpina, najvjerojatnije nije došlo do ozljede mišića sfinktera šarenice nego do problema u živčanom putu: bilo u cilijarnom gangliju ili parasimpatičkim jezgrama u moždanom deblu koje su blizu zoni udarca. Ako Vam kapanje pilokarpinskih kapi popravlja vidnu oštrinu možete ih nastaviti kapati tijekom oporavka.