Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Senilna makularna degeneracija


Autor Poruka

Bborko

09.04.2013. 21:15

Senilna makularna degeneracija?
Poštovani

Prije nekoliko mjeseci primijetio sam iskrivljenje vertikalnih i horizontalnih linija na desnom oku.
Obavio sam pregled kod oftalmologa.

Dijagnoza: Cataracta senilis immatura oc utq ERM oc dex

Iz nalaza:
VOD: sc=0,45 cc -1,50 dcyl ax 85˚= 0,75 Additio (presbiopia): +2,75 J4
TOD: 15 mmHg
Bio o.dex: kordaronski vorteks na rožnici, imaturno uglavnom nuklearno zamućenje
Fundus o.dex: celofanski odsjaj u makuli, PNO za dob uredna, vaskularij sužen, periferija bez ruptura, retina prileži
OCT o.dex epiretinalna membrana
IOL o.dex arh

Terapija: Maculin plus tbl 1 x dan

Preporuka: Potrebno je praćenje promjene u centru za vda (u žutoj pjegi) na desnom oku. Kontrola za 1 – 1.5 mjesec po potrebi i ranije u slučaju pogoršanja vida.

U razgovoru mi je liječnik koji me je pregledao rekao da se radi o pogreški na žutoj pjegi, pa stoga operacija ne dolazi u obzir. Također mi je rekao da se ta pogreška ne može ni kompenzirati naočalama. Jedino se napredovanje bolesti može usporiti Maculinom koji mi je kao terapiju prepisao.

Pitanja:
Je li ta pogreška mojega desnog oka zaista neizlječiva, tj. može se samo zaliječiti prepisanom terapijom?
Ako se to može izliječiti, kako? Možda promjenom terapije, ako operacijom to nije moguće?
Ako je to neizlječivo zašto mi je liječnik preporučio kontrolu za 1 - 1,5 mjesec, po potrebi i ranije u slučaju pogoršanja vida?
Radi li se o senilnoj makularnoj degeneraciji?

Unaprijed zahvaljujem.
S Poštovanjem

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

11.04.2013. 15:50

Iako i senilna degeneracija makule (eng. age-related macular degeneration) i celofanska makulopatija (epiretinalna membrana ili eng. macular pucker) pogađaju središnji dio mrežnice koji se naziva makula, odnosno žuta pjega, to su dvije različite bolesti. Kod celofanske makulopatije stvara se tanka ožiljna membrana iznad žute pjege koja ometa vid.

Je li bolest stabilna ili napreduje najlakše pratiti uz pomoć jednostavnog Amslerovog testa koji možete pronaći i na internetu. Naravno, redovite kontrole kod oftalmologa su nužne. Tablete s antioksidansima i drugim sastojcima mogu eventualno usporiti napredovanje, iako za to nema definitivnih dokaza. Postoji mogućnost uklanjanja membrane operativnim putem, no važno je da Vaš oftalmolog pažljivo procijeni koristi i rizike, jer je navedeni zahvat vrlo zahtjevan.

Bborko

11.04.2013. 21:05

Zahvaljujem na brzom i poučnom odgovoru.
Znači kod mene se ne radi o senilnoj degeneraciji makule nego o celofanskoj makulopatiji. Značajno mi je da postoji mogućnost uklanjanja smetnje operacijom. Brine me pak što je taj zahvat vrlo zahtjevan, pa se to vjerojatno ne radi u svakoj oftalmološkoj klinici.
Bit ću slobodan postaviti još nekoliko pitanja, naravno ako to pravila ovoga foruma dopuštaju. Evo što me zanima.
Kolika je vjerojatnost uspješnosti operacije? Koliko traje takva operacija? Je li bolna i neugodna? Koje su moguće posljedice i rizici? Kako dugo traje oporavak poslije operacije?
U kojim se zagrebačkim klinikama može obaviti operacija? Kolika je približna cijena?
Unaprijed zahvaljujem! S poštovanjem.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

12.04.2013. 11:35

Zahvati se mogu obaviti i u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. Iako celofanska makulopatija spada među operativne zahvate (vitrektomije) s većom uspješnošću ne znam hoćete li Vas zadovoljiti trenutna statistika u svijetu i kod nas. Naime, kod oko 50% operiranih pacijenata stanje nakon zahvata je bolje, kod 25% je nepromijenjeno, a kod 25% lošije nego prije zahvata. Za više detalja vezanih uz Vaš konkretni slučaj najbolje se naručite za pregled kod vitreoretinalnog kirurga koji se bavi navedenim zahvatima.

Bborko

14.04.2013. 01:55

Zahvaljujem na odgovoru i ljubaznosti.
Ne ohrabruju me podaci da je uspješnost operacije oko 50%, a čak je mogućnost da se stanje pogorša u oko 25% slučajeva. Zato bih bio slobodan upitati, postoji li ipak neki drugi način liječenja celofanske makulopatije? Ili barem postoji li mogućnost zaustavljanje napredovanja bolesti?
Kao što ste mi savjetovali, svakako ću se idući tjedan naručiti kod vitreoretinalnog kirurga, samo ne znam niti jednoga koji se bavi takvim zahvatima. Pretpostavljam da ne ću pogriješiti ako se naručim na pregled u KBC Zagreb (Rebro) ili u KBC "Sestre milosrdnice" (Vinogradska bolnica). Ima li još koja bolnica u Zagrebu vitreoretinalnog kirurga?
Ako bi za pregled trebao predugo čekati, molio bih informaciju koja od privatnih zdravstvenih ustanova ima takvog specijalista i u kojoj se s povjerenjem može obaviti takva operacija?
Oprostite što sam dosadan, ali oko je oko.
S poštovanjem.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

17.04.2013. 12:00

Za sada ne postoje drugi jednako uspješni načini liječenja ove bolesti. Kvalitetni vitreoretinalni kirurzi operiraju i u drugim bolnicama te privatnim poliklinikama. Nažalost, nemoguće je preporučiti točno određenu ustanovu budući da ne postoje klinički podaci na temelju kojih bi se mogla usporediti uspješnost vitreoretinalnih kirurga za navedeni zahvat.

Bborko

17.04.2013. 19:20

Zahvaljujem na strpljivosti i odgovorima. Znači, operaciju ne mogu izbjeći, a kako, kao što pišete, ne postoje čvrsti pokazatelji o uspješnosti operacija u nekoj od klinika, pa ću se na pregled naručiti u jednu od većih klinika (Rebro, Vinogradska ili Sveti duh) da dobijem još jedno mišljenje retinologa o mojem oku. Tada ću odlučiti gdje da obavim operaciju, u bolnici ili nekoj od privatnih poliklinika. Nadam se da ne ću pogriješiti.
Dozvolite samo još jedno pitanje: može li se ta operacija obaviti u vašoj poliklinici.
Još jednom zahvaljujem.
S poštovanjem.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

18.04.2013. 01:15

Ljubazna upornost se najčešće isplati.. Osobno obavljam samo zahvate na prednjem segmentu oka koji se bitno razlikuju od vitroretinalne kirurgije. U našoj poliklinici se za sada ne obavljaju zahvati na stražnjem segmentu oka, no moguće je naručiti se za pregled ili konzultacije kod kolegice koja se bavi bolestima stražnjeg segmenta oka.