Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


STRABIZAM


Autor Poruka

MRZLA

18.11.2013. 13:20

Poštovani,
djetetu u dobi od 3 godine dijagnosticirano je:
Astigmatismus hypemetropicus
Strabismus convergens alt
Amblyopia o.dex.
SKIA:
o.dex: +4,50Dsph + 1,50 Dcyl os 100
o. sin: + 3,50Dsph + 0,75 Dcyl os 95
Nemirna fikcija
Caver test: KŠ sec Hirscbherg. +30
Desno ograničena abdukcija, lijevim fiksira
Nošenje naočala sa dioptrijama: D.o.v.s.c. +2,50 +1,00 Axis 100
L.o.v.s.c. +1,50 +0,50 Axis 95
Dijete je dobilo vježbe na kordinatoru i zatvaranje lijevog oka + vježbe precrtavanja.
Sljedeće tri godine bili smo redoviti na kontrolama, vježbe na kordinatoru smo odrađivali 1-2 x godišnje (jako je loš kordinator), ali samo zatvaranje oka i te vježbe precrtavanja su nam išle jako loše. Dijete nije željelo surađivati, isprobali smo masu pokrivala za oko (veselih, šarenih), međutim sve se svodila na to kada će se već to skinuti sa oka., mjenjanje dioptrije naočala....
Nakon tri godine SKIA je o.dex. +4,50 dsph = 1,50 dcyl os 100
o.sin. +4,00 dsph = 1,00 dcyl od 100
sinoptofor : obj +8 cc sub?
+14 sc sub?
Sa desnim okom vidi samo 1. red kod čitanja sličica, a sa lijevim vidi 5 redova, dobiva novu dioptriju na naočale D.o.v.s.c. +4,00 + 1,00 Axis 100 i l.o.v.s.c. +3,00 + 0,50 Axis 120
E sada na samom početku liječenja doktor je rekao da se mora postići nekakvi određeni kut da bi se moglo pristupiti opreaciji strabizma, a sada da mora vidjeti barem 4 reda sličica da bi se išlo na operaciju. Mene konkretno zanima vaše mišljenje o operaciji (dijete 6 godina), laički to oko je lijeno, da li bi operacija strabizma pomogla da to oko počme gledati ili postoji neko drugo rješenje? Koliko po vama dnevno treba lijevo oko zatvarati, pa sa tako zatvorenim okom obavljati sve dnevne zadatke a ne samo sjediti i crtati (jer to djetetu smeta)
Unaprijed hvala i ispričavam se na opširnom upitu.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

21.11.2013. 23:30

Prema temeljitoj obradi u nalazu vidim kako ste preglede radili kod oftalmologa-strabologa koji će najbolje odlučiti kada bi operativni zahvat mogao biti od koristi. Iako to može biti vrlo naporno za dijete i roditelje, zatvaranje (okluzija) “boljeg” oka danas je najbolji način ispravljanja slabovidnosti. Crtanje i precrtavanje je svakako najkorisnije za poželjna prespajanja vidnih puteva i centara u mozgu. Ako crtanje ide teško, pokušajte nakon crtanja dijete potaknuti i recimo igranjem kompjuterske igre na većem ekranu gdje može raspoznati oblike. Nemate još puno vremena, slabovidnost se može liječiti do osme, a ponekad i do desete godine djetetova života.