Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Strabizam?


Autor Poruka

nixy86

23.11.2021. 23:25

Poštovani, imam sina koji je star 6 i pol mjeseci. Do sada mi se sve činilo ok s okicama i nitko od doktora mi nikad ništa nije spominjao. Međutim, večeras je moja mama došla u posjetu i rekla da je primijetila kako mu lijevo oko '' bježi'' prema nosu. Dok sam ga s premala na spavanje i meni se učinilo par puta da mu se to događa. Nije jako primjetni, ali sada mi to ne izlazi iz glave. Ona kaže da ne brinem da je to normalno, ali prema onom što sam pročitala na internetu to se nebi smijelo dešavati nakon 6 mjeseci starosti. Molim vas recite mi dali imam razloga za brigu i dali i kome se trebam javiti? Inaće beba je 12 sati nakon rođenja imala konvulzije, zbrinuta je na neonatologiji. Konvulzije se nisu ponavljale. Praćen je sa strane neurologa i fizijatra i sve je u redu za sada, UZV mozga i eeg uredni. Hvala vam najlijepša na odgovoru, lp iz Pule, mama Nika

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

02.12.2021. 13:55

Strabizam nije rijedak i ima ga otprilike jedno od dvadesetoro djece. Treba ga razlikovati od takozvanog pseudostrabizma kod kojeg se, zbog građe nosa ili postojanja unutarnjeg nabora kože, može dobiti dojam da se oko nalazi u kutu iako je pogled pravilno usmjeren.

Kako je u ranoj dobi u podlozi strabizma često slabovidnost jednog ili oba oka koja se može liječiti preporučio bi vam pregled kod dječjeg oftalmologa - strabologa. To je posebno važno ako primijetite da dijete često trepće, stišće oči, teže prati predmete ili naginje glavu.

nixy86

05.12.2021. 12:40

Hvala vam na odgovoru. Od kad sam vam pisala nisam primijetila više da oko ide prema nosu, osim jednom i to na slici. Stvarno ga pratim i ne izgleda mi da oko bježi. Što se tiče ostalih simptoma koji ste naveli nema niti jedan, osim što je neko vrijeme držao glavicu nagnutu na lijevu stranu stalno, ali to je po riječima fizijatricw bio tortikolis koji smo vježbicama skoro pa skroz makli. Ali svakako ću nam ugovoriti pregled kod oftalmologa, pa neka ga pogleda za svaki slučaj. Svako dobro doktore vam želimo i šaljemo lijep pozdrav iz Pule.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

06.12.2021. 13:00

Hvala i lijep pozdrav Puli.

Ninazg1488

22.08.2022. 14:25

Poštovani doktore,

Imam 25 godina i kao djetetu mi je dijagnosticiran strabizam zbog čega sam išla na vježbe te naposljetku i na operaciju ( Kbc Rebro) kada mi je bilo 10 god. Sve je bilo u redu do prije par mjeseci kada sam primijetila da mi to lijevo operirano oko ponovno počinje "bježati". Budući da mi otklon oka estetski smeta htjela bih ga ponovo operirati. Zanima me da li je vjerojatnost pojave dvoslika nakon operacije i neuspjeh centriranja oka veći kada se operacije ponavljaju? Isto tako, zanima me može li se nošenjem leća nakon operacije "pomoći" oku da zadrži centralni položaj? Napomenula bih da sam par godina nosila polutvrde leće, ali sam prestala jer su mi naočale više odgovarale.
Također, budući da sam čitala kako se kod odraslih osoba strabizam i nakon operacije može vratiti jer oko ne može zadržati centralan položaj, zanima me (budući da mi je oko skoro 15 god bilo centrirano, i po mojoj pretpostavci je "naučilo" zadržati ravan položaj) je li vjerojatnost ponovnog otklona oka nakon nekoliko godina manja?
U principu strah me pojave dvoslika nakon operacije, budući da ih sada nemam i isla bih na operaciju isključivo radi estetike.
Unaprijed hvala na odgovoru.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

01.09.2022. 16:40

Pogoršanje otklona ovisi o mnogim faktorima - u provom redu o vidnoj oštrini oka koje bježi. Kontaktne leće pomažu u korekciji dioptrije, no ne i u zadržavanju otklona oka. Kod nekih vrsta strabizma pravilno propisane naočale mogu smanjiti bježanje oka. Nakon operacije koja u Vašoj dobi ima isključivo estetsku svrhu postoji mogućnost vraćanja strabizma, ali i otklona oka na suprotnu stranu te pojave dvoslika. Zbog toga je važan temeljiti pregled i savjetovanje s oftalmolozima – strabolozima.

Anaamalia

24.02.2023. 00:50

Cijenjeni doktore,

Ljubazno bih Vas molila za savjet.
Posto nam se cinilo da djetetu od 2 godine desno oko malo strabira odveli smo ga na pregled.
Na tom pregeldu nije radena skijaskopija radi prehlade, dr. Ga je gledala s nekim spravama, dijagnoza sumnja na strabizam,( nije precizirano oko) te terapija od dva tjedna s flasterima pa da dodemo na skijaskopiju. Dijete je dva dana nosilo flaster, drugi dan je nosio flaster sat vremena preko desnog oka za koje nam se cinilo da strabira, zdravo ili bolje oko je bilo slobodno i nakon nosenja tog flastera situacija se pogorsala i obrnila. Sada izgleda kao da strabira lijevo oko a desno izgleda bolje. Jako smo se prepali i otisli po drugo misljenje u Kbc, tamo mu je napravljena skijaskopija, diotprija oko plus dva na oba oka, kut od 5 stupnjeva na desno oko, i kontrola za mjesec i pol dana, za sada bez terapije. Mozete li nam reci kako to da se barem naizgled situacija s ocima obrnila, dojam o oku koje strabira je sada obrnut i nije nam jasno kako se to dogodilo. Zasto je to tako?

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

12.06.2023. 06:50

Moguće da je nakon terapije zatvaranjem oka došlo do promjene u vodećem i strabirajućem oku. Strabolozi su procijenili kako za tako maleni kut škiljenja zasada nije potrebna druga terapija pa je važno samo da se pridržavate uputa o redovitom praćenju dioptrije i vida kako bi se moglo na vrijeme reagirati ukaže li se potreba.