Oftalmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 170 | Broj poruka: 659

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vidno polje, c/d ratio...


Autor Poruka

Neshvacena

23.04.2018. 14:45

Poštovani,
prije godinu dana na rutinskom pregledu ustanovljeno mi je c/d ratio 0,4 D i 0,5 L, očni tlak 16/16.
U siječnju sam obavila kontrolni pregled, c/d ratio je isti, a očni tlak 16/17.
Upućena sam na pregled vidnog polja što sam danas učinila, ali ne znam interpretirati ispise, a kontrola je tek za mjesec dana s tim nalazom. Jedino kod grafa Defect curve vidim da oostrano moja crta u drugoj polovici odstupa ispod one tri konrolne crte.
Ono što me zabrinulo je što, dok je pregled desog oka prošao ugodno, lijevo oko mi je povremeno posve zamračivalo sliku na način da bi se pojavila sve tamnija sjena, kao da netko prigušuje svjetlo.
Molim Vas, ukazuje li to na kakav problem?
Hvala, Neshvacena

Neshvacena

16.05.2018. 10:10

Poštovani, nadopunila bih pitanje:
Nalaz vidnog polja nakoji sam upućena u siječnju (s očnim tlakom 16-17) i koji je napravljen u travnju očitan je jučer:
obostrano blago koncentrično suženje, manji ispad desno u gornjem dijelu, lijevo dolje temporalno, RF 11,1/10,0.
Očni tlak 19-21, FOU c/d 0,4-0,5.
Naručena sam za 4 mjeseca napraviti kontrolu vidnog polja pa dalje ponovo čekati liječnički pregled, a mene zanima činim li si tolikim čekanjem štetu. Imam 37 godina i želim učinit sve što mogu za očuvanje dobrog vida.
Također, zanima me je li potrebno učiniti OCT pregled pošto je liječnica smatrala za sada nepotrebnim, a imam opciju obaviti taj pregled privatnim putem.
Dijagnoza na nalazu je navedena Glaukom iako usmeno nije nitko to potvrdio ili obrazložio, samo je rečeno da s obzirom na stanje živca, vidnog polja i tlaka stanje treba pratiti. Je li to onda glaukom ili nije i ne mora niti biti?
Hvala.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

24.05.2018. 12:15

Draga Neshvaćena,
za sada nemate razloga za žurbu. Liječnica Vam je preporučila pretragu vidnog polja zbog graničnog nalaza papile očnog živca na pregledu očne pozadine. Nalaz vidnog polja može upućivati na početna oštećenja živčanih stanica mrežnice, no vjerojatnije je da su navedeni ispadi rezultat Vašeg prvog susreta s ovom pretragom te da će nalaz za 4 mjeseca biti bolji.
Uz nalaz VP polja, koji opisuje funkciju živčanih stanica, bilo bi korisno napraviti i OCT vidnog živca s nalazom RNFL kojim je moguće uočiti eventualne promjene u strukturi vidnog živca i slojeva živčanih stanica oko vidnog živca i u makuli. Navedeno vidno polje i OCT odlične su polazišne točke za praćenje eventualnih promjena u strukturi vidnog živca i slojeva živčanih niti u narednim godinama i desetljećima.

Neshvacena

15.10.2018. 18:40

Poštovani doktore, ponovila sam nalaze vidnog polja koji pokazuju nešto manje ispade nego u ranijoj pretrazi.
Napravila sam pregled s OCTom sa sljedećim nalazima:
OT 20/20; OCT PNO: RNFL po kvadrantima uredan, TSNIT dl 120/119 um. C/D 0,48/0,33, vert 0,65/0,45, hor 0,79/0,71.
Fundus: PNO C/D 0,6, žilni lijevak nazalnije, izraženij alamina kriboza, rubno pigment; gonioskopski obostrano otvoren kut gradus 4, pigm I, nježne kr.vne žile.
Dijagnoza i dalj esuspektni glaukom, prait ćemo.

Ja bih htjela Vas pitati jesu li ovi nalazi fundusa uredni ili ipak ukazuju na eventualni razvoj glaukoma?

Hvala unaprijed.

dr. sc. Adrian Lukenda, dr. med.

11.11.2018. 15:00

Prema onome što ste naveli, nalazi očnog živca mogu ukazivati na mogući razvoj glaukoma. Nalaz debljine slojeva živčanih vlakana mrežnice je uredan. Pridržavajte se uputa liječnice o kontrolnim pregledima kako bi se mogle pratiti eventualne promjene i po potrebi uvesti terapija.