Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cista na jajniku


Autor Poruka

Zoranka

20.03.2002. 09:26

Prije 10-ak godina mi je dijagnosticiran policističan lijevi jajnik neznatnih dimenzija. Nisam imala nikakvih problema, pa vjerojatno zato nisam ni dobila nikakvu terapiju. Sada, nakon 10 godina, u mojoj 46-oj godini, kada sam već ušla u klimakterij (menstruacije su još uvijek relativno redovite), ta dijagnoza je prešla u cistu na jajniku. Maternica i desni jajnik su posve u redu. Radi se o vodenoj cisti, koja je potpuno benigna. U roku od 10-ak godina narasla je cca 2 cm. Napominjem da i sada, nakon 10 godina, nemam nikakvih smetnji vezano za cistu, nikakve bolove i tome slično. Na ginekološkom pregledu ona se uopće ne pipa. Da nisam vršila kontrolu UZV-om, ne bih ni znala da je imam.

Zanima me što dalje, kakva me budućnost očekuje. Zanimaju me sve moguće varijante. Moj ginekolog mi je rekao za krajnju varijantu kada kod operacije tog cističnog jajnika ostajem i bez maternice i desnog jajnika, bez obzira što su oni potpuno u redu. Napominjem da je i PAPA test uvijek bio uredan (znam da to nije važno što se tiče jajnika), ali dajem taj podatak zbog potpunog uvida u situaciju.
Koliki je postotak pretvaranja te benigne ciste u zloćudnu tvorevinu, da li je moguće da se ta cista "osuši" zajedno sa jajnikom; zapravo postoji li ikakva mogućnost da se sama operacija izbjegne?
Molim vaš odgovor na moj e-mail.
Uanprijed zahvaljujem.

Dr.sc. Ivana Pavlić Renar

12.07.2002. 20:16

Nije jasno zasto biste pri operaciji ostali bez drugog jajnika i maternice kako sami kazete ako su oni uredni. Inace, sanse da bi takva cista mogla kasnije postati maligna jesu male. Isto tako, postoji mogucnost da cista nestane. Treba je kontrolirati, ultazvucnim metodama se precizno odreduju dimenzije i prokrvljenost. Nemate razloga za zabtrinutost, ali radi vaseg mira, mozda nije lose da se konzultirate s jos jednim ginekologom, radi dodatnog misljenja.