Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ciste na jajniku


Autor Poruka

Ivana

12.09.2002. 20:59

Imam 25 godina i neprestane probleme sa desnim jajnikom.Naime, nna desnom jajniku mi se stalno stvaraju ciste koje u pravilu više ne pucaju same od sebe, a izazivaju mi bolove. Prije dvije godine jedna vodena cista, veličine 9 cm odstranjena mi je laparoskopski.Mjesečnice su mi redovite samo kada koristim tablete, uglavnom Dabroston, ali sam pila neko vrijeme i Proveru, a sad nedugu i Primolut Nor (prema savjetu drugog ginekologa) i tada mi ciste pucaju, a neki puta se niti ne stvore.Oko godinu dana sam pila i kontracepciju i tada je bilo sve u redu, redovite menstruacije i bez cista. Sada me je ginekolog uputio na endokrinološki pregled i evo nalaza:
LH 7,89 IU/L
FSH 7,79 IU/L
prolaktin 20,6 μg/L (3,6-18,9)
testosteron 2,62 nmol/l
androstendion 16,92 nmol/L (1,64-9,35)
DHEA-sulfat 7,23 μg/L
estradiol 0,14 nmol/L
progesteron 4,34 nmol/L
Kao što vidite povišen mi je prolaktin i androstendion. Da li trebam napraviti neke dodatne pretrage zbog povišenog prolaktina?
Budući da sam se odlučila imati dijete, molim Vas, recite mi da li ću imati problema ostati trudna i kako bi se dalje liječila i šta poduzela? Hvala.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 10:11

Prolaktin je minimalno povećan, to može biti i posljedica stresa. Vaše neredovite menstruacije ukazuju na izostajanje ovulacije (sazrijevanja jajne stanice) što je sigurno smetnja plodnosti. Kako ste zainteresirani za trudnoću, predlažem Vam da se javite nekom od centara za reproduktivnu medicinu (možete u Sveučilišnu Kliniku Vuk Vrhovac).