Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS


Autor Poruka

irena

08.09.2002. 23:50

Molim za savjet i pomoc!
Imam 23 godine, a vec devet godina imam problema sa jajnicima, odnosno neredovitim menstruacijama.Prvih 5-6 god. menstruacija bi mi kasnila 20 tak do mjesec dana,zatim sve vise i vise i sada sam u fazi kada je dobivam 2-3 puta godisnje i kada je dobijem nije "kako treba".
Osim toga, u zadnjih godinu i pol dobila sam 20 ak kg, iako jako pazim na ishranu, ne polazi mi za rukom smrsaviti ni grama.Jos i prije nego sam dobila prvu menstruaciju pojavila se vrlo izrazena dlakavost po citavom licu, rukama i nogama. Sve ove godine trosim vrijeme i novac pokusavajuci rijesiti taj problem koji mi, cini mi se, od svega najteze pada, ali uzalud.Sada sam se udala i doktorica (endokrinolog) mi je rekla da bih trebala odmah pokusati zatrudnjeti (iako uopce nije dobar trenutak) jer je moje zdravstveno stanje takvo da bi cekanjem situacija mogla biti sve gora i gora. Preporucila mi je laparoskopiju i hormonsku terapiju za poticanje ovulacije.Na ultrazvuku jajnika ustanovljeno je da su mi jajnici povecani i sitnocisticni.
Sto to ustvari znaci da su jajnici povecani i stinocisticni?
Kakva je to hormonska terapija za poticanje ovulacije i kolike su mi sanse da na taj nacin zatrudnim?
Da li i Vi mislite da ne bih trebala cekati sa zacecem?
Zahvaljujem i pozdravljam Vas!

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 10:10

Prema svemu navedenom kod vas se radi o sindromu policističnih ovarija. Takav sindom uglavnom jest smetnja plodnosti, no ima načina da se pomogne. Velika je vjerojatnost da nećete moći začeti bez pomoći. Ipak, s obzirom na Vašu dob možete još malo pričekati za intervenciju. U međuvremenu pokušajte svakako smršaviti. Jasno mi je da je to jako teško – vaš organizm treba jako malo hrane, zato i jeste debeli, ali uz snagu volje uspjet ćete. Tada bi dilo dobro javiti se u neki od centara za reproduktivnu medicinu – moguće u Sveučilišnu kliniku Vuk Vrhovac.