Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormoni


Autor Poruka

helena

28.10.2002. 22:21

Molim Vas da mi objasnite nalaz hormona napravljen 09.10. 2002. i nalaz ultrazvuka jer ne znam što to ustvari znači. Hormonalni test napravljen je 12. dana ciklusa (Mislim da je to srednja faza)
LH <1 IJ/L
FSH <1 IJ/L
PRL 44,7 ug/L
ESTRAD 57 pMOL/L
TESTO 1,4 nMOL/L
ANDRO 7,17 nMOL/L
FT 1,4 pmol/L

Nalazi ultrazvuka:
Desni ovarij: uredne veličine, mikrocističan, uterus malen, endometrij 3 mm
Lijevi ovarij: uredne veličine, mikrocističan. Što to znači?
Šest mjeseci uzimam Diane-35, bez njih nemam menstruacije. Molim Vas objasnite mi zašto.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 10:16

Teško je interpretirati nalaz jer ste vi vjerojatno bili pod terapijom u to vrijeme. To što nemate krvarenja bez hormonskog preparata (Diane) znači da nema urednog prirodnog ciklusa: sazrijevanja jaje stanice (ovulacije) i cikličkih promjena hormona oko toga s naglim padom razine hormona krajem ciklusa nakon čega se odljušti sluznica maternice što se manifestira menstruacjom i nakon toga ponovo obnavlja i tako u krug (ciklički). Regulacija ciklusa ovisi o tome što Vam je cilj: ako je održavanje stabilnog stanja je drugačiji pristup, a ako je cilj trudnoća drugačiji. Stoga je nužno nastaviti ginekološki nadzor i liječenje podrediti neposrednim ciljevima.