Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


diabetes djeteta


Autor Poruka

Dany

29.01.2002. 13:53

Djete 8 godina oboljelo od dijabetesa tipa 1. Nakon liječenja inzulinom u trajanju 4 mjeseca, u remisiji je sada 10 mjeseci. Međutim, sada su vrijednosti šećera u krvi povišene tokom dana (5-10), teže se "skida" tjelesnom aktivnošću, dijete je gladno (ima apetit) i ne dobiva na težini (ali i ne gubi). Što učiniti da taj period remisije ipak potraje što duže i da li se remisija javlja samo jednom? Molim savjet roditelja i stručnjaka.
Očajna majka

Dr Ivana Pavlić Renar

18.02.2002. 18:52

Remisija je period u kojemu nema manifestacija bolesti, ali bolest nije nestala. U šećernoj bolesti tipa 1 to se događa obično u samom početku. Naime, bolest se razvija polagano i prva faza ("predijabetes"blunk nema još simptoma. Neki faktor koji uzrokuje povećanu potrebu za inzulinom - obično su u djece to infekcije - provocira nastup simptoma, a kada to prođe opet neko vrijeme može biti da ne treba dodavati inzulin. Ne mali broj stručnjaka savjetuje da se i u remisiji koristi mala doza dugodjelujućeg inzulina jer bi se time dulje sačuvala preostala sposobnost beta stanica da luče inzulin. Međutim, u šećernoj bolesti tipa 1 potreba za inzulinom nužno vremenom raste. Važno je da pazite na opće zdravlje, zdravu prehranu i ne dozvolite da vrijednosti šećerna odu previsoko, nego na vrijeme uz savjet pedijatra počnete ponovo inzulinom.