Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijabes i gestoza u trudnoći


Autor Poruka

MYA

27.08.2002. 23:44

Poštovani,
U 33 sam tjednu trudnoće i na zahtjev doktorice 13.08 sam napravila OGTT čiji je nalaz bio; GUK (0 min)-6.70, GUK (120 min)-10.50, te GLU (0 min)-0, GLU (120 min)-2. Na redovnom pregledu tlak mi je (navodno, jer mi ga je mjerila studentica koja se i nije baš iskazala u radu s njim) bio 170/110, te sam 19.08. hospitalizirana. Napravili su mi GUK-profil (bez dijete-uz normalnu prehranu uključujući i slatko) a najviša vrijednost iza jela bila je 6,6. Nakon toga sam bila na dijabetičkoj dijeti te su mi za par dana ponovljeni OGTT, te GUK-profil. Nalaz OGTT-a je 4,5-6,3, a GUK-profila: 4,6 4,9 4,4 4,9 5,7 7,0 4,7 3,3 (uz posljednju vrijednost u urinu ketoni++) U 32 tjednu beba je navodno imala 2511g, pa su doktori zaključili da je rast prebrz i beba prevelika te su odlučili započeti primjenu inzulina po shemi 8,8,8 i.j.Homorapa. Svakodnevan tlak bio je uglavnom oko 130/80, a najviši 145/100 te mi je propisan Ormidol od 50mg. Uz to sam tri puta dnevno (zbog grčeva) dobivala 2 Normabela od 2mg i Voltaren forte. Nakon konzultacije sa svojom liječnicom opće prakse i mišljenja velike većine ljudi s kojima sam kontaktirala, odlučila sam na vlastitu odgovornost napustiti bolnicu i tražiti drugo mišljenje. Doma sam nastavila sa dijabetičkom dijetom i prema Ketoglur-test trakicama, šećer nije povišen nego je, naprotiv stalno normalan. Kontaktirala sam jednog specijalista ginekologa koji prema nalazima ne smatra da imam dijabetes te mi je savjetovao da nastavim s dijetom i da mi je pokazatelj prirast težine od pola kile tjedno.
Molim vaše mišljenje jer se ja inače osjećam sasvim dobro i smatram da uz dijetu ne bi trebalo biti nikakvih problema. Da li po vašem mišljenju imam dijabetes (i gestozu), te, u tom slučaju, što da radim.
Unaprijed veliko hvala! MYA

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 10:09

Ispričavam se zbog kasnog odgovora, po mom računu trebali ste već roditi i od srca želim da je sve dobro prošlo.
U zadnjoj trećini trudnoće se u oko 10% trudnica javlja različiti stupanj slabijeg podnašanja šećera. Cilj liječenja je idealan šećer u krvi. Ako ne ide dijetom odmah se odlučujemo za inzulin, u trudnoći se ne daju tablete za šećer. Idealnom regulacijom smanjujemo rizik komplikacija. Što se Vašeg postupka tiče (samovoljni prekid jednog liječenja) nije za preporučiti. Svakako se za budućnost odlučite za jedu instituciju ili liječnika u kojeg imate povjerenja i sustavno se liječite. Naime, ima različitih pristupa istim stvarima, ali se radi samo o nijansama. Nagle promjene ili prekidi terapije mogu biti opasne. Što ne znači da nije dobro tražiti i drugo mišljenje, ali eventualne promjene učiniti postupno i uz najavu prethodnom terapeutu.