Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pregled pred trudnocu


Autor Poruka

Zabrinuta

23.07.2002. 14:30

Postovani,

molim da mi objasnite koje bih pretrage trebala obaviti prije planirane trudnoce, a u domeni stitnjace. Prije godinu dana upucena sam na prgled stitnjace radi perioda od cca mjesec dana kada sam se osjecala umorno, imala sam stezanje u prsima i povisen puls (cca 110 - 117). Hormoni stitnjace su u redu, a utvrdjena je cista na desnom reznju koju treba pratiti. Planiram drugu trudnocu (imam sina od 6 godina), pa me zanima sto bih od pretraga trebala napraviti i na koje stvari obratiti paznju. Prva trudnoca je prosla u redu i bez ikakvih komplikacija.Napominjem da sam nedavno imala jaci vaginalni iscjedak kojem nije utvrdjeno porijeklo pa je lijecnik naveo moguci hormonski poremecaj, ali bez upute na daljnje pretrage. Trenutno nemam nikakvih tegoba osim povremeno jacih menstruacija za koje s ginekoloske strane nije utvrdjen uzrok.
Unaprije zahvalna,

Zabrinuta

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 10:08

Ukoliko su hormoni štitnjače uredni a cista je pod stalnom kontrolom liječnika nije potrebno učiniti nikakve dodatne pretrage. Jači vaginalni iscjedak može biti uzrokovan poremećajem hormona ali ne štitnjače, ali može biti i posljedica infekcije koju bi ginekolog na pregledu sigurno dijagnosticirao. Uglavnom, čini se da ne trebate brinuti.