Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dijabetes


Autor Poruka

Biba

07.01.2002. 21:12

Interesira me da li šećerna bolest kod muškarca ( u ovom slučaju na injekcijama inzulina dva puta dnevno već 16 godina ) može utjecati na njegovu reprodukciju, odnosno na mogućnost da jednog dana postane otac.
Unaprijed hvala na odgovoru!

Dr sc Ivana Pavlić Renar

15.01.2002. 21:27

U slučaju razvijenih komplikacija šećerne bolesti reprodukcijska sposobnost muškarca može biti umanjena. No, uglavnom to nije problem.
Uz put, dozvolite mi komentr koji nema veze s pitanjem. Iz pitanja se da naslutiti da se radi o mlađoj osobi sa šećernom bolešću tipa 1. U takvih osoba je danas terapija izbora višestruko injiciranje inzulina (uz svaki obrok te posebne injekcije inzulina produljenog djelovanja). Samo u iznimnim sitoacijama, ili ako je dvjema dozama dnevno regulacija zaista idealna koriste se samo dvije doze. Stoga savjetujem dodatnu konzultaciju s dijabetologom ne bi li se procjenila uspješnost sadašnje primjene inzulina i eventualna potreba promjene. Šećerna bolest je kronična a održanjem idealne regulacije mogu se spriječiti njene kasnije komplikacije.