Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dijabetes i umjetna oplodnja


Autor Poruka

Kristina

17.11.2001. 20:22

Štovani!
Bolujem od dijabetesa tipa 1 već dvije godine i primam inzulin pet puta dnevno. Kako moj suprug i ja ne možemo na drugi način imati djecu, odlučili smo se za postupak umjetne oplodnje.Ja sam što se ginekološke strane potpuno zdrava pa me interesira koliko dijabetes može utjecati na takvu eventualnu trudnoću?
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru uz srdačne pozdrave.

Dr Ivana Pavlić Renar

19.11.2001. 16:17

Od izuzetne je važnosti da šećerna bolest bude idealno regulirana prije planirane trudnoće: to znači da HbA1c nije veći od 6,5%, da nema infekcije mokračnih puteva (potvrđeno mikrobiološkim pretragama), da je krvni tlak uredan i da ste pod redovnim dijabetološkim nadzorom. To vrijedi za svaku trudnoću: počela ona uobičajenom ili vantjelesnom oplodnjom. Trudnoću u bolesnice sa šećernom bolesti treba intenzivno nadzirati i uz taj uvjet, i uvjet da je ona planirana u vrijeme idealne metaboličke regulacije, ishodi su usporedivi s onih u žena koje nemaju šećernu bolest.