Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


folikularni adenom


Autor Poruka

Tanja71

10.05.2003. 23:41

Poštovani!
Molila bi jedno pojašnjenje.Prije 4 godine kad sam imala 51 godinu prilikom obrade radi eventualne reumatske bolesti pregledana mi je ultrazvučno i štitnjača. Hormoni su bili uredni ali je pronađen čvor veličine 13x10 mm.Punkcijom je postavljena dijagnoza folikularni adenom.Učinjena je lobectomia totalis.sin.PHD nalaz je glasio Adenoma folliculare glandulae thyroideae.I dalje su hormoni uredni osim TSH koji je zadnji put bio 8,64 mlU/L pa je sada moja terapija Euthyrox 125 mg dnevno.I sad se sigurno pitate šta to mene sad interesira kad je već toliko vremena prošlo od operacije.Pa sad čitam o štitnoj žljijezdi šta ranije nisam jer nitko u mojoj užoj ni široj porodici nije sa tim imao problema.Međutim uvijek kad nešto čitam uvijek su preporuke ne operirati već samo kontrolirati.Pa se sad ja pitam jesam li ja baš trebala biti operirana.Vjerujte takvo pitanje nikad nisam postavila liječniku koji me operirao.Prvo kad sam išla na operaciju od straha nisam mogla ni govoriti a kad sam već operirana nisam postavljala pitanje da liječnik nebi pomislio da sam zrela za psihijatriju.A Vas ne poznam ,ne poznate ni Vi mene pa bi Vas zamolila za malo pojašnjenje o svemu skupa.Hvala.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

30.07.2003. 15:50

Svaka tumorozna tvorba se u pravilu operira pa je tako i kod Vas terapija izbora bila kirurška. Istina je da se bolesti štitnjače najčešće liječe ljekovima uz redovite kontrole ali postoje iznimke kada je lječenje radioaktivnim jodom ili operativni zahvat prvi izbor. Ponekad se iza operacije javi hipotireoza ( kod vas je prisutna subklinička s obzirom da su hormoni štirnjače uredni uz povišen TSH) i tada je u terapiju potrebno uvesti Euthyrox. Vaš je lječnik dobro odlučio.