Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta


Autor Poruka

Sandra

09.05.2003. 12:11

Najljepše bih Vas molila da mi odgovorite da li simptomi koje imam u posljednjih godinu dana,moguće ukazuju na problem policističnih jajnika,ili smatrate da je nešto drugo u pitanju.Naime,menstruacijski ciklus mi se skratio u prosjeku na 24 dana (prije je bio točno svakih 28 dana),oko 10 dana prije menstruacije po noći se jako znojim i probudim se mokra,posebno u predjelu vrata.To traje oko 3 dana,i do slijedećeg mjeseca se ne javlja.Povremeno mi je donji dio trbuha bolan i napuhan,i iako jedem vrlo malo slanu hranu,jako mi se nakuplja voda u organizmu pa i po nekoliko dana imam takve otekline na licu da jedva držim kapke otvorenima.Međutim najveći problem je to što sam strašno bezvoljna i gotovo uopće nemam potrebe za društvenim životom,koji se sveo samo na posao.Veza mi je u krizi,jer čak nemam ni želju za spolnim odnosima.Jako mi je teško tako živjeti jer mi i obavljanje svakodnevnih poslova stvara veliki problem.Imam 32 godine i ne koristim kontracepcijske tablete.Ispričavam se zbog duljine poruke,i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

30.07.2003. 15:52

Vaše pismo otvara jako puno pitanja na koje nemam odgovore potrebne da Vam kažem cjelokupno mišljenje.
Prvenstveno je potrebno prekontrolirati hormone štitnjače i isključiti hipotireozu (smanjena razina hormona štitnjače) koja bi mogla uzrokovati sve navedene simptome. Potrebna je i ginekološka konzultacija. Međutim, vaša bezvoljnost iako može biti uzrokovana hormonima možda se radi o depresiji; vrlo učestaloj pojavi u mladih žena a tako dobro rješivoj uz današnju terapiju. Dapače, druge bolesti (ev. hipotireoza ili nešto drugo) mogu provocirati pojavu depresije.